FacebookTwitterLinkedIn

Pentru Cristian Cican, proprietarul companiei Meridian CC, ziua de muncă începe la ora 9:30 şi se termină seara după ora 22:00. „Am la prânz doar o pauză de două ore“, mărturiseşte omul de afaceri, care îşi dedică tot timpul businessului său. Alături de soţia sa, Georgeta, el este implicat în afaceri din domenii diverse de activitate precum retail, producţie şi turism. Povestea de antreprenor a lui Cristian Cican a început la scurt timp după 1990. În toamna acelui an a renunţat la funcţia de director al Liceului de Marină din Orşova, unde era titular al Catedrei de Motoare, pentru a se angaja ca director la o fabrică de băuturi răcoritoare.

Era momentul în care Cristian Cican începea să simtă noile oportunităţi de afaceri. România tocmai ieşea dintr-o lungă perioadă de comunism, iar viitorul antreprenor decide că este timpul cel mai potrivit pentru a merge pe cont propriu. O decizie inspirată, dacă ne uităm la felul în care a crescut afacerea lui Cican în anii care au urmat. În 1992 îşi deschide primul depozit en-gros, în 1996 intră pe segmentul de distribuţie, iar din 1999 Cican deschide patru magazine en-detail, ridică un hotel şi deschide două restaurante. Acoperea trei domenii de activitate: comerţ, servicii şi turism. La începutul anilor 2000 intră şi pe terenul producţiei. Începe să achiziţioneze cariere de ardezie, singurul zăcământ din calcar, iar în 2008 cumpără şi o carieră de calcar. Totuşi, principala afacere a familiei Cican rămâne comerţul.

Compania deţine o serie de angrouri şi magazine în patru oraşe din ţară: Orşova, unde se află şi reşedinţa soţilor Cican, Drobeta-Turnu Severin, Târgu-Jiu şi Timişoara. „Anul 2010 a fost dificil“, spune Cristian Cican. „Scăderea consumului, facturile neîncasate, reducerea clienţilor prin închiderea multor firme şi-au spus cuvântul“, continuă omul de afaceri. Se mulţumeşte că lucrurile au început să se mişte în prima jumătate a acestui an. Vânzările companiei Meridian CC au crescut cu aproximativ 28%, la peste 42 de milioane de lei.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat pe sectorul hotelier. În hotelul de trei stele pe care îl deţine (22 de camere), gradul de ocupare a coborât în prima jumătate a acestui an la 60%, în condiţiile în care pe întreg anul trecut a fost de aproximativ 80%. Cristian Cican n-a uitat nici acum de perioada petrecută în Liceul de Marină din Orşova. Una dintre pasiunile sale rămâne plimbarea cu iahtul. Cican se declară şi un colecţionar al cailor-putere. Conduce o limuzină Mercedes S4Matic şi un SUV Infiniti, ambele cu o valoare de peste 100.000 de euro.

Vezi care era averea lui Cristian Cican în 2010