Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Cristian Burci

Cristi_Burci_SS015.jpg
Avere: 300 milioane de euro Vârsta: 45 de ani Reşedinţă: Bucureşti Domenii: producţie de vagoane şi material rulant, publicitate

Cristian Burci este tot timpul conectat la afacerile sale. Vorbeşte la telefon cu managerii săi, stabileşte strategii, trasează viitorul. Cu afaceri în domeniul materialului rulant şi în producţia de vagoane, Cristian Burci este unul dintre cei mai mari angajatori, dacă luăm în considerare că are circa 1.000 de angajaţi aproape pe fiecare companie a sa (şi ajunge la un total de 7.000). Prin intermediul IRS (International Railway System), el deţine o cotă de aproape 3% din producţia mondială de vagoane. Investitorul are în portofoliu fabricile Meva, Astra Vagoane Arad şi Romvag. Societăţile fac parte din grupul International Railway Systems – IRS, controlat de omul de afaceri, rezident în statul Monaco.

Meva a încheiat anul 2009 cu afaceri de peste 60 milioane de euro, iar Astra Vagoane Arad (fabrică vagoane de marfă tip cisternă, platformă şi vagoane de marfă din inox) cu un rulaj de aproape 105 milioane de euro. Romvag (simbol ROMJ) avea la începutul lunii septembrie o capitalizare bursieră de 6,4 milioane de euro. Cristian Burci este şi proprietarul companiei de construcţii de drumuri şi cale ferată, ICIM Arad, care a încheiat anul 2009 cu afaceri de 22,4 milioane de euro. Antreprenorul mai deţine o participaţie de 6,5% în cadrul agenţiei de publicitate Graffiti BBDO, ale cărei baze le-a pus la începutul anilor ’90. Practic, competenţele sale sunt extinse în domenii diverse, de la servicii de transport, leasing şi mentenanţă, până la proiectare şi producţie de material rulant feroviar şi nave maritime.

Servtrans Invest, operator feroviar privat de transport marfă, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 40 milioane euro şi mizează în acest an pe o creştere de 5%. Compania feroviară a omului de afaceri de 45 de ani vrea să intre din 2010-2011 pe pieţele din Republica Moldova şi Ucraina, prin transporturi de cărbune. Intervalul 2009-2010 a fost unul de restructurări pentru Burci, care a anunţat o producţie de vagoane mai mică cu circa 2.000 de bucăţi, dar şi închiderea unor afaceri, precum cea de cupoane de reduceri. Agenţia de trade marketing Cupon Pro (Burci este acţionarul majoritar al acesteia) şi-a suspendat în primăvara acestui an activitatea, 60 de angajaţi fiind concediaţi. Societatea funcţiona pe piaţa românească din 2005.

Afacerile media, la Luxemburg

După grupul IRS, înregistrat în afara graniţelor ţării, Cristian Burci a înfiinţat în Luxemburg, în 2009, şi Graffiti Marketing and Multimedia. El a vândut întregul pachet de acţiuni reprezentând 59,6% din capitalul social pe care îl deţinea la Media Direction, agenţia de media a grupului de comunicare BBDO România, către Graffiti Marketing and Multimedia. Din grupul BBDO România fac parte agenţia de media Media Direction, agenţia de publicitate Graffiti BBDO, divizia de relaţii publice Pleon Graffiti şi Proximity, agenţia de marketing direct.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii