FacebookTwitterLinkedIn

În total, în România au fost vândute peste 100.000 de plăci video, mai mult decât în Serbia, unde au fost vândute 53.000 de plăci video, dar și decât în Croația și Bulgaria, unde au fost vândute circa 30.000 de plăci video. Spre deosebire de anul 2014, toată piața plăcilor video a scăzut cu 13% – 14%, însă vânzarea plăcilor video pentru gaming a crescut cu 25%, de la 40.000 în 2014, la 50.000 în 2015.

„Piața de jocuri video a crescut foarte mult. Anul trecut, oamenii au vizionat mai multe ore de jocuri decât de sporturi”, a spus Traian Teglet, manager de marketing NVIDIA, companie americană specializată în producerea de procesoare grafive pentru calculatoare personale, stații grafice și dispozitive electronice mobile.

Jocurile devin tot mai populare în țară, iar românii încep să aloce un buget mare plăcilor de video pentru gaming. „Piața din România începe să se nișeze, iar tot mai mulți încep să cumpere plăci video pentru gaming care costă cel puțin 1.200 de lei. Anul trecut, peste 50% dintre cumpărători au achiziționat plăci video la acest preț”, completează Traian Teglet.

Biroul din România al companiei NVIDIA se ocupă de activitatea filialelor din celelalte țări din regiune (Serbia, Croația și Bulgaria). Cristi Stroe, directorul de vânzări al companiei a spus că românii arată cel mai mare interes față de industria de gaming datorită „nivelului de trai, care este cel mai ridicat. De asemenea, ca și populație, este mult mai mare, iar potențialul de cumpărare în România este mult mai mare ca în celelalte țări”.

NVIDIA  a lansat, în urmă cu un an, gama de plăci grafice GeForce GTX, care cuprinde plăcile GeForce GTX 970, GeForce GTX 980 sau GTX 980 TI. Prețurile pentru acestea sunt situate între 1.200 și 3.100 de lei. Pentru experiența VR (Virtual Reality), compania a dezvoltat și integrat în platformele sale grafice „Gameworks VR”, o tehnologie care optimizează experiența VR, dar și „DesignWorks VR”, un set de interfețe de programare a aplicațiilor capabile să redea experiențe de VR.VR set

Pentru experiența Virtual Reality, cerințele hardware sunt:

  • GPU: NVIDIA GeForce GTX 970, GeForce GTX 980 sau GeForce GTX 980 TI pentru cea mai bună experiență video
  • CPU: cel puțin Intel Core i5- 4590
  • Memorie/RAM: 8GB+ RAM
  • Output: Porturi 2x USB 3.0, HDMI 1.3
  • Sistem de operare: Windows 7 SP1 sau mai nou
  • Pentru notebook: NVIDIA GeForce GTX 980

Referitor la estimările pentru anul curent, Cristi Stroe spune că NVIDIA speră într-o piață stabilă ca număr de unități și „o mică creștere a plăcilor video pentru gaming”.