FacebookTwitterLinkedIn

Acest plan aprobat de statele membre UE se bazează pentru prima oară pe o datorie comună, transmite Reuters. El prevede un fond de 750 miliarde euro, care ar putea fi împrumutaţi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare. Acest fond include subvenţii în valoare de 390 miliarde euro, care vor fi alocate statelor celor mai afectate de pandemie și reprezintă datoria comună ce trebuie rambursată de Cei 27.

Astfel, indicele acţiunilor din zona euro a urcat cu 1,3% marţi dimineaţă, ajungând la cel mai ridicat nivel din 5 martie, informează Agerpres.

De asemenea, și indicele pan-european STOXX 600 a crescut cu aproximativ 1%, fiind tot la cel mai ridicat nivel din 5 martie, după ce jurnalul medical The Lancet a anunţat că vaccinul experimental împotriva COVID-19, denumit AZD1222 şi dezvoltat de AstraZeneca, în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford, este sigur şi produce un răspuns imunitar.

Bursele din Spania şi Italia înregistrau marţi dimineaţă creşteri de 1,7% şi, respectiv, 2%, în timp ce băncile din zona euro au urcat cu 3,3%.

Şi Bursa de la Londra a deschis în creştere marţi, stimulată de euforia din Europa.