Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Creșterea TVA va face din Grecia o destinație mai puțin atractivă

Vacanțele în Grecia se vor scumpi din octombrie, atunci cand se vor aplica pe deplin majorările de taxe la servicii conexe, cum ar fi servicii alimentare, cazare și transporturi de vin, informează cotidianul grec Kathimerini.

De miercurea trecuta, Grecia este a patra țară din Uniunea Europeană care are o Taxă pe Valoare Adăugată (TVA) mare la serviciile alimentare, de 23%. Celelalte state sunt Ungaria cu TVA de 27%, Danemarca cu TVA de 25% și România cu TVA de 24%.

Tot din luna octombrie, Grecia va avea a șasea cea mai mare cotă de TVA la cazare din Uniunea Europeană, de 13%, restul țărilor fiind Danemarca, Slovacia, Marea Britanie, Ungaria și Republica Cehă.

Majorarea TVA-ului în Grecia, arată cotidianul grec, se poate vedea cât este de dăunătoare pentru turismul țării prin comparație cu destinațiile concurente. De exemplu, Croația are o rată de 13% atât pe hoteluri cât și pe restaurante, Bulgaria percepe 9% pe hoteluri și 20% pe catering, iar Italia și Franța au 10% la ambele categorii, cât timp Cipru are doar 9%.

Creșterea taxelor pe care agențiile trebuie sa le plătească, de la 50% la 75-100%, anunță problemele cu care firmele de turism se vor confrunta curând.

Guvernul de la Atena a început să aplice reformele dureroase impuse de creditorii internaționali, să crească taxele și să reducă cheltuielile pentru a obține împrumutul din programul de salvare de până la 96 de miliarde de dolari, iar noul plan de salvare va fi adăugat la datoria, deja enormă, a țării. Ceea ce, potrivit analiștilor CNN, va lovi, pe termen scurt, și mai mult cheltuielile și va declanșa și mai multe pierderi ale locurilor de muncă. Șomajul, în Grecia acum este de 25%, în 2010 când au primit primul ajutor a fost de aproximativ 15%, iar în 2011 a urcat la 21%. În 2012 a fost aprobat al doilea pachet de salvare, iar șomajul a fos de 26%, iar în 2013 de 28%.

Guvernul de la Atena are de achitat o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE.

Rusia s-ar putea extinde în Marea Mediterană oferind Greciei securitate și resurse

Care este țara în care tot mai mulți greci vor să își găsească de lucru

Topul celor mai bogați oameni din Grecia

Cine este cel mai bogat om de afaceri din China

Suma averilor primilor zece miliardari francezi depășește PIB-ul Greciei

Topul celor mai bogați oameni din Marea Britanie

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii