
Proiectul va fi trimis pentru dezbatere și vot final la Senat, care este camera decizională, notează Media Expres.
Partidului Naţional Liberal a votat în Comisia de Cultură împotriva modificării legii deoarece „este anormal ca de fiecare dată când structura parlamentară, componenţa Parlamentului României suferă modificări, să schimbăm legea pentru a oferi şi celorlalte grupuri parlamentare reprezentate în acel moment în Parlament locuri în diversele consilii de administraţie” și pentru că „noi suntem aleşi aici, reprezentăm cetăţenii pentru a oferi o anumită predictibilitate legislativă. Dacă schimbăm legislaţia de fiecare dată când structura Parlamentului suferă modificări, credeţi-mă, atunci nimeni nu mai înţelege nimic, indiferent din ce zonă este privit acest lucru”, potrivit declarației lui Gigel-Sorinel Știrbu (PNL).
Acesta a mai spus că Partidului Naţional Liberal este dispus să se aşeze la masă cu reprezentanţii tuturor forţelor politice, „pentru a găsi o formulă de depolitizare a acestor instituţii, de modificare a Legii nr. 41/1994. Pentru că observăm, în momentul de faţă, există o anumită doză de politizare a acestor două instituţii care, la un moment dat, intră, putem spune, chiar în bătălia politică”.
Petru Movilă, de la PMP, a spus la 5 februarie în ședința de Plen a Camerei Deputaților că Partidul Mişcarea Populară nu a dorit mărirea numărului de locuri. „A fost o soluţie găsită tot cu cei din arcul parlamentar majoritar, pentru ca Partidul Mişcarea Populară să aibă un reprezentant în aceste structuri. Însă noi ne dorim ca în configuraţia politică şi numărul de locuri să existăm acolo, să ne spunem punctele de vedere clar”.
Gheorghe Dinu-Socotar (PSD) a spus la dezbaterea din 5 februarie că numărul de 10 locuri în consiliile de administrație ale TVR și SRR din partea partidelor reprezentate în Parlament „nu rezolvă deloc situaţia concretă din Parlamentul României, unde sunt vreo trei partide, astăzi, care au o pondere de 6%-7%. Şi pentru a respecta şi criteriul de proporţionalitate şi de pondere, asta ar presupune ca dacă toată lumea care are 6% ar fi reprezentată în consiliul de administraţie, ar trebui să avem un consiliu de administraţie de 15-17 persoane, dacă am respecta şi imparitatea”.
La 6 februarie 2018 când a fost programat votul final în Camera Deputaților, nu a fost întrunită majoritatea calificată pentru respingere, așa cum a propus Comisia pentru Cultură. Au votat atunci „pentru” respingere 58 de deputați, „contra” 206 și s-au înregistrat 8 „abțineri” dintr-un total de 272 de deputați prezenți.