FacebookTwitterLinkedIn

Sectorul industrial din România este în prezent în scădere ușoară: producția, comenzile noi sau stocurile au avut o tendință descendentă în luna noiembrie, însă managerii se aşteaptă că firmele vor relua creșterea în următoarele șase luni, conform Barometrului Industriei din România realizat de IRSOP Market Research & Consulting şi Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. Sectorul industrial include activitățile de prelucrare a materiei prime, minerit, energie și apă și salubritate.

Sondajul a fost realizat în luna noiembrie pe un eșantion de 300 de manageri din firme industriale, reprezentativ la nivelul celor aproximativ 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajați din România, care generează aproximativ 95% din cifra de afaceri a industriei.

Producția a scăzut pentru 26% dintre firmele industriale din România în luna noiembrie, în timp ce pentru 41% nivelul a stagnat comparativ cu luna precedentă. Aproape jumătate dintre respondenți estimează că în decursul următoarelor șase luni nivelul producției va relua creșterea, iar 34% susțin că va rămâne cel puțin la același nivel comparativ cu luna noiembrie. Totodată, un sfert dintre firmele industriale au înregistrat o diminuare a volumului comenzilor noi, iar peste 55% susțin că numărul comenzilor noi nu s-a modificat față ce luna anterioară, însă 41% estimează că în următoarea jumătate de an vor înregistra un avans al comenzilor noi. Costurile de producţie arată o uşoară scădere, dar aproape o treime (29%) spun că au crescut, iar peste jumătate din firme (52%) prognozează creşterea costurilor în următoarele luni.

Barometrul Industriei din România evaluează activitatea firmelor industriale cu peste 9 angajați în funcție de 11 indicatori cheie, printre care producţia totală, volumul comenzilor noi, volumul stocurilor, numărul de angajați, costurile de producţie sau cheltuielile de capital și exporturile. Pentru fiecare indicator, respondenții la sondaj precizează dacă activitatea a crescut, a scăzut sau a rămas la neschimbată.