FacebookTwitterLinkedIn

Astfel, economia Chinei a crescut mai repede decât era de așteptat pe tot parcursul anului, chiar și pe măsură ce alte economii importante s-au contractat, relatează Bloomberg.

Produsul intern brut a urcat cu 6,5% în ultimul trimestru față de un an mai devreme, propulsând creșterea la 2,3% pe întregul an, a declarat luni biroul de statistici. Economiștii citați de Bloomberg au prezis o extindere de 6,2% pentru trimestrul respectiv și de 2,1% pentru întreg anul 2020.

“China și-a revenit peste trendul de creștere”, a declarat Raymond Yeung, economist-șef la Australia și Noua Zeelandă Banking Group. Revenirea puternică înseamnă că autoritățile pot „acorda prioritate reformelor structurale mai degrabă decât reflației economice în 2021“, a explicat el.

Recuperarea în formă de V s-a bazat pe controlul cu succes al cazurilor Covid, dar și pe acordarea de stimulente fiscale și monetare care au stimulat investițiile în imobiliare și infrastructură.

Creșterea a fost stimulată în continuare de cererea din străinătate pentru echipamente medicale și dispozitive la domiciliu, exporturile crescând cu 3,6% în 2020 comparativ cu anul precedent.

„Există o discrepanță uriașă între producție și consum”, a spus Bo Zhuang, economist șef chinez la TS Lombard. „Nu sunt foarte optimist cu privire la cererea internă, deoarece creșterea salariilor nu revine la nivelurile pre-pandemice.”

Această creștere anuală a Chinei a fost cea mai lentă din ultimele patru decenii, însă o contracție globală a producției înseamnă că țara și-a mărit cota din economia mondială înregistrând cel mai rapid ritm, potrivit estimărilor Băncii Mondiale. Pe baza proiecțiilor Fondului Monetar Internațional, China va depăși acum SUA până în 2028, cu doi ani mai devreme decât s-a prevăzut anterior, potrivit Nomura Holdings Inc.

Economiștii se așteaptă ca PIB-ul Chinei să se extindă cu 8,2% în acest an, continuând să depășească alte economii mondiale chiar și în timp ce încep să-și revină datorită lansării vaccinurilor.