Cautare
, Staff

Macroeconomie |
|

Banca Mondială: Economia României va crește cu 3,7%, în 2017, față de 4,7%, în 2016

Banca Mondială apreciază că economia României crește în acest an cu 3,7%, față de 4,7%, cât a fost anul trecut. În plus, ritmul de creștere economică va scădea în următorii doi ani, 2018 și 2019.
bani

Mai exact, Banca Mondială apreciază, în raportul privind Perspectivele Economiei Globale, o creștere a economiei României cu 3,4%, în 2018, și cu 3,2%, în 2019, așa cum anunțase deja.

Pentru anul trecut, instituția financiară prognozează o creștere economică pentru România de 4,7%, cu 0,7%, peste estimarea din iunie 2016, datorită reducerii TVA, de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016.

În partea de vest a regiunii Europa – Asia Centrală (Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Polonia, România, Albania, Bosnia şi Herzegovina, Kosovo, FRI Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Turcia), creşterea economică a continuat să fie puternică, anul trecut, potrivit raportului. „Datorită nivelului ridicat al cererii interne, producţia a crescut în Albania, Croaţia, România şi Serbia. Cu toate acestea, pe parcursul anului trecut, ritmul de creştere economică a scăzut în Ungaria, Polonia şi Turcia. În Turcia, trimestrul III al anului 2016 a fost caracterizat atât de o contracţie a activităţilor economice – pentru prima dată din 2009, dar şi de o tentativă eşuată de lovitură de stat”, se precizează în raport.

Ritmul de creștere al României în 2017 depășește evoluția din Europa și din Asia, pentru care avansul economic este estimat la 2,4%, și pe cea globală, care va fi de 2,7%, în timp ce în țările dezvoltate va fi de 1,8%. Creșterea mondială moderată, de 2,7%, a apărut ca urmare a reducerii obstacolelor care afectează activitatea țărilor exportatoare de produse de bază cu o economie de piață emergentă și în curs de dezvoltare, în timp ce nivelul cererii interne rămâne robust în rândul țărilor importatoare de produse de bază care operează în economiile emergente și în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, perspectivele sunt întunecate din cauză incertitudinii care caracterizează orientarea politică în economiile dezvoltate. O perioadă îndelungată de incertitudine ar putea perpetua manifestarea unui ritm scăzut de creştere a investiţiilor, în condiţiile în care această situaţie împiedică dezvoltarea ţărilor cu venituri scăzute, medii şi ridicate”, se subliniază în raport.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii