FacebookTwitterLinkedIn

„Evoluția din trimestrul 4 a fost peste așteptările noastre datorită în special performanței segmentului OTC și a unor produse din listele C1 și C2 (programe naționale și boli cronice): creșterea trimestrială de 11,8% a dus o creștere pentru întreg anul 2014 de 6,8% în lei”, a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim România.

Consumul de medicamente (sell-out) a atins în anul 2014 valoarea de 2,76 miliarde euro, sub valoarea aprovizionării cu medicamente (sell-in) cu o valoare anuală de 3,13 miliarde, de asemenea în creștere cu peste 6%.

Valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienţi în trimestrul patru din 2014 s-a ridicat la 3,34 miliarde lei. Medicamentele pe bază de reţetă (Rx) din farmacii au atins o valoare de 2,35 miliarde lei, în creştere cu 9,6%. Medicamentele fără prescripţie (OTC) au atins o valoare de 0,59 miliarde lei, în creştere cu 19,5%, iar segmentul de spital a atins 0,40 miliarde lei, în creştere cu 13,8% faţă de trimestrul 4 din anul precedent.

În privinţa evoluţiei principalelor grupe terapeutice, în ultimele 12 luni se evidenţiază creșteri în volum peste media pieţei în cazul medicamentelor pentru sistemul cardiovascular (7,3%), pentru sistemul digestiv și metabolism (7,1%) și în cazul medicamentelor antineoplazice și imunomodulatoare (6,1%).

În valoare, creșterea medicamentelor pentru sistemul digestiv și metabolism (12,1%), pentru sistemul respirator (8,8%), cât și pentru sistemul cardiovascular (7,6%) este superioară celorlalte grupe.

„În aceste condiții, pentru anul 2015 revizuim prognoza de creștere a pieței, de la +1,8% la +3,5% în lei, însă atragem atenția asupra creșterii riscurilor sistemice” a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim România”, a mia anunțat directorul Cegedim România.