Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important Real Estate and Economic news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @andreea__gutu or drop me an email at andree...

News |
|

Cresc dobânzile la lei! ROBOR atinge cea mai mare valoare din ultimele opt luni și jumătate

ROBOR a fost introdus în 2010 și este indicatorul cel mai des utilizat în calcularea dobânzilor creditelor luate în lei în țara noastră.
shutterstock_214689676rata-dobanzii-bani-evolutie-credit-credite-dobanda-dobanzi

Indicele ROBOR la trei luni (3M) a ajuns astăzi, 1 octombrie, la 1,79%, în creștere cu 0,02% față de ședința precedentă, aceasta fiind cea mai mare valoare înregistrată din data de 15 ianuarie 2021.  ROBOR la 3M a început să înregistreze creșteri semnificative încă de la finalul săptămânii trecute, când ajunsese la 1,65%, plus 0,04% față de sesiunea anterioară.

O evoluție similară a înregistrat și Indicele ROBOR la șase luni (6M), în sedința de vineri ajungând la 1,86%, un avans de 0,02% față de ziua precedentă. De asemenea și aceasta este cea mai mare valoare stabilită de indicele ROBOR la șase luni din 15 ianuarie 2021.

ROBOR este calculat în fiecare zi de către BNR ca media aritmetică a ratei dobânzilor la care primele 10 bănci din țara noastră sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte instituții bancare.

Creșterea inflației, scăderea lichidității din piață, incertitudinea în ceea ce privește politicile adoptate de către Ministerul Finanțelor Publice – toate acestea pot influența pozitiv și/sau negativ evoluția indicelui ROBOR.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii