Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Servicii financiare |
|

Creditele bancare ale românilor sunt mai mari decât economiile

Studiu_GfK_produse_de_economisire_si_credite,_aprilie_2014.jpg
În România, există de două ori mai multe credite decât economii, raport care se menține de aproximativ 4 ani, arată rezultatele unui recent studiu realizat de GfK,  care analizează piața bancară și pe cea a asigurărilor din mai multe țări din Europa Centrală și de Est.

Între 2007 și 2008, erau de aproape trei ori mai multe credite decât economii, însă recesiunea a schimbat datele problemei. Pe de o parte, condițiile de creditare au devenit mai drastice. Pe de altă parte, perioada de la începutul anului 2009, când dobânzile pentru depozite au fost foarte ridicate, au adus mai multe persoane către bănci în detrimentul altor metode de economisire. 

„Din punct de vedere al numărului de clienți, atât creditele cât și produsele de economisire se află pe o pantă descendentă pe care au intrat încă din 2009. Totuși, suma economisită în bănci continuă să crească ușor, chiar dacă numărul celor care contribuie la această sumă se diminuează, afirmă Anca Zamfirescu, Senior Research Consultant GfK România. Un factor important care duce la această scădere îl reprezintă ratele dobânzilor, din ce în ce mai mici. În același timp, multe persoane economisesc pe termen scurt sume relativ mici, cu un scop precis – de exemplu, cumpărarea unui produs electrocasnic – sume pe care ulterior le folosesc în numerar. În această situație, câștigul din dobânzi este considerat nesemnificativ sau chiar anulat de comisioane”.

În 2013, clienții băncilor au fost mai prudenți și au reflectat înainte de a lua un nou împrumut de la bancă. Chiar și într-un context economic stabil, în care salariile reale au rămas relativ constante timp de un an, oamenii simt nesiguranța când se gândesc la viitorul lor și sunt refractari în ceea ce privește riscul pe care trebuie să și-l asume luând un nou credit.

Rezultatele privind împrumuturile și economiile arată un decalaj important între statele europene. Un grup de patru țări iese în mod clar în evidență: Cehia, Slovacia, Germania și Austria. Nu numai că aceste țări sunt singurele în care jumătate sau peste jumătate din populație deține un produs de economisire, dar acestea sunt și singurele țări în care numărul de persoane care dețin un cont de economii depășește cu mult numărul de persoane care au un împrumut bancar. Germania și Austria conduc la acest capitol, raportul între împrumuturi și produse de economisire fiind de 1 la 3, în vreme ce în Slovacia și Cehia raportul este de 1 la aproape 2. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii