FacebookTwitterLinkedIn

Iulian Mălureanu, programator și administrator al unui magazin online, a participat la un escape room unde suspansul și puzzle-urile pe care a fost nevoit să le rezolve l-au inspirat să pornească și el un asemenea business.

În luna mai a anului trecut au avut loc primele teste ale camerei Davewriter (numele unui detectiv și personaj fictiv conceput de Iulian Mălureanu), o investiție de aproximativ 7000 de euro, pentru ca o lună mai târziu să fie inaugurat unul din primele escape rooms din România – Chambers.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE CONCEPTUL ROOM ESCAPE

Recent, camera a fost înlocuită de Bomb Room, o continuare a celei anterioare: detectivul Davewriter trebuie să ajute la desfășurarea unei licitații de pictură după ce o bombă a fost plasată în incinta locației.  Astfel, jucătorii au la dispoziție 60 de minute să dezamorseze bomba.

VEZI MAI MULTE POVEȘTI DESPRE MICI AFACERI

Dificultățile întâlnite pe parcursul dezvoltării proiectului au fost familiarizarea publicului bucureștean cu conceptul de escape room, precum și găsirea unor persoane dispuse să ajute la construirea unor puzzle-uri complexe, având în vedere faptul că cei mai mulți vor să se implice în proiecte asemănătoare cu cele pentru care au lucrat anterior. ,,Uneori, după ce, în sfârșit, găseam „omul potrivit”, ne trezeam cu proiectul abandonat în momentul în care, pentru omul respectiv, apărea un obstacol neprevăzut în realizarea proiectului”, a declarat Iulian Mălureanu, fondatorul Chambers.

În general, clienții sunt tineri de peste 20 de ani, inteligenți, sociabili și dornici să se distreze. Prețul pe care participanții trebuie să îl achite este unic, și anume 45 RON de persoană. Echipele pot fi formate din minim doi și maxim șase participanți, dar pentru ca o echipă să aibă eficiență este recomandat să  fie alcătuită din patru sau cinci membri. În situația în care un jucător nu poate rezolva un puzzle, poate solicita indicii – șapte minus numărul participanților. Zilnic, șase persoane vizitează Chambers, în medie, dar nu e o regulă fixă – sunt zile în care vin mai mulți sau mai puțin jucători.

Anul trecut, Chambers a înregistrat o cifră de afaceri de 10.000 de euro, iar profitul este reinvestit într-o nouă cameră. Iulian Mălureanu a mai spus că anul acesta, investiția va fi aproximativ 21.000 de euro, de trei ori mai mare decât investiția pentru prima cameră.

Iulian Mălureanu consideră că anul acesta, camerele ,,superficiale” vor dispărea și din moment ce conceptul de escape room nu mai este unul necunoscut publicului, locațiile care vor supraviețui sunt doar cele administrate de persoane implicate: ,,Escape room nu mai este o nișă, așa că cei care deschid escape-uri superficiale din dorința de a face o afacere și nu sunt orientați pe calitatea jocului nu mai au șanse de supraviețuire în acest an”, a precizat acesta. Tot el a mai adăugat că Bucureștiul va deveni un punct principal în ceea ce privește domeniul escape rooms.

Până la sfârșitul lunii august, la Chambers se va inaugura o nouă cameră, apoi sediul va fi relocat și vor fi deschise alte camere. Totodată, fondatorul spune că extinderea afacerii în sistemul de francizare este deja trecută pe lista cu obiective, însă acțiunea va avea loc după stabilizarea pieței.

Iulian Mălureanu îi sfătuiește pe cei care n-au mai fost ,,închiși” să își aleagă camera pe baza recomandărilor, să accepte provocarea de a juca o cameră cu un grad de dificultate ridicat, să își respecte coechipierii și să acorde atenție puzzle-urilor.

ALTE ,,CAMERE DE EVADARE” DIN BUCUREȘTI:

BREAKOUT: Jocurile – pasiune și afacere

MYSTERY ROOMS ESCAPE: Mister, inspirație și sprijin

PARADOX ESCAPE ROOMS: Paradoxul din cameră

ROOMXCAPE: Despre afaceri și superstiții

TRAPPED: Vacanță încheiată cu idei de afaceri