Cautare
, Staff

Asigurări |
|

Crăciun (Asociația pentru Pensii Private): Nu am văzut niciun document şi nu există un dialog susţinut în privinţa unui document sau vreunui proiect legat de Pilonul II de pensii

Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Private din România (APAPR), susține că asociația nu a primit niciun document cu privire la Pilonul II de pensii şi nici nu există un dialog susţinut în privinţa unui document sau vreunui proiect legat de Pilonul II.
Radu Craciun

„În ultima vreme am văzut apărând pe surse informaţii vizavi de discuţiile constante pe care le avem cu diverşi oficiali vizavi de Pilonul II, de existenţa unui document pe care îl negociem şi aşa mai departe. Aici vreau ca lucrurile să fie foarte clare: nu am văzut niciun document şi nu există un dialog susţinut în privinţa unui document sau vreunui proiect legat de Pilonul II. Deci orice informaţie ar apărea pe surse din acest punct de vedere sunt informaţii false. O astfel de negociere nu există şi nici nu suntem la curent cu existenţa unui document. Aşteptăm să-l vedem şi în momentul în care îl vom vedea ne vom exprima un punct de vedere în ceea ce-l priveşte. Nu se pune problema să nu avem curaj. Pentru că aparent există şi această suspiciune şi nu văd de ce nu am avea curaj. Celor care se gândesc că nu am avea curaj simţindu-ne cumva ameninţaţi de ASF vreau să le amintesc faptul că eu sunt de 10 ani în această industrie, eu nu ştiu ca cineva să fi fost pedepsit de ASF pentru opinii personale şi cu atât mai puţin pentru opinii personale în favoarea sistemului”, a spus Radu Crăciun, în cadrul Forumului Internaţional Asigurări – Reasigurări 2018 (FIAR).

Acesta subliniat că APAPR militează pentru păstrarea nealterată a sistemului şi că o echipă câştigătoare nu trebuie schimbată.

Legea nr. 411/2004 prevedea un calendar de creştere a contribuţiei virate către Pilonul II de la 2% din salariul brut în 2008 până la 6% în 2016, cu un pas de câte 0,5 puncte procentuale, anual. Dar din 2015, când nivelul a ajuns la 5,1% a rămas neschimbat până la începutul acestui an, când a fost scăzut la 3,75%.

Din cauza nerespectării legii, românii au, în prezent, după zece ani de la apariția Pilonului II, apărut în mai 2008, sume cu 12,9% mai mici în contul personal decât ar fi avut dacă legea ar fi fost respectată, reprezentând 1,1 miliarde de euro, la 7,1 milioane de participanți.

Valoarea contului mediu este de 5.999 de lei, dar valoarea contului mediu activ, alimentat lună de lună de către 4,2 milioane de români, este de 11.475 de lei. Aproximativ 1,2 milioane de români au conturi individuale în valoare de peste 10.000 de lei.

Aproximativ 92% din activele fondurilor de pensii Pilonul II, care sunt de circa 9 miliarde de euro, sunt investite în economia românească, iar Pilonul II deţine în prezent circa 7% din datoria publică a României.

La Bursa de Valori de la Bucureşti, fondurile de Pilon II deţin participații de 1,9 miliarde de euro (20% din acţiunile liber tranzacţionate), asigurând 15% din lichiditate.

Crăciun a mai afirmat că Pilonul II a avut un rol decisiv în succesul ofertelor publice lansate pe BVB, fondurile de pensii cumpărând participaţii de până la 20%-25% în cadrul recentelor listări. În ultimul an și jumătate, a fost efervescență pe BVB în ceea ce privește listările, au fost cinci, în condițiile în care nu mai fuseseră de nouă ani.

Radu Crăciun susţine că povestea de succes a Pilonului II reclamă prezervarea lui în mecanismul actual de funcţionare şi că este necesară întoarcerea la graficul iniţial de contribuţie având în vedere impactul negativ pe care modificările legislative intempestive le au deja asupra sumelor strânse de români în conturile de pensii. Pentru completarea ultimei verigi lipsă a sistemului, este necesară dezbaterea în Parlament şi votarea legii plăţii pensiilor.

El mai susține că, în scopul creşterii contribuţiei Pilonului II la dezvoltarea economică, ar fi utilă diversificarea universului investiţional astfel încât să fie permisă investirea în imobiliare, infrastructură, private equity şi alte clase de active.

La jumătatea lunii aprilie, premierul Viorica Dăncilă, a spus, înaintea unei ședințe de Guvern că, în cursul lunii iunie, va fi prezentată forma finală a proiectului privind modificarea Pilonului II de pensii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii