FacebookTwitterLinkedIn

Ingrediente

500 g făină albă 000 Băneasa;

40 g drojdie;

180 ml lapte;

125 g zahă;

3 gălbenușuri;

1 ou;

100 g unt topit;

1 praf de sare;

1 fiolă esență de rom;

1 fiolă esență de vanilie;

coaja rasă de la 1 lămâie.

PENTRU UMPLUTURĂ:

300 g nucă măcinată;

100 ml lapte;

1 lingură rasă cacao;

1 lingură miere;

100 g rahat

3 linguri zahăr;

1 fiolă esență de rom;

Mod de preparare

Amesteci drojdia cu o lingură de zahăr, o lingură de lapte călduţ, două linguri cu făină și lași la dospit până își dublează volumul. Între timp, cerni făina, încălzești laptele, pui în el gălbenușurile bătute cu sarea, oul întreg, zahărul și amesteci bine.
Faci o gropiță în mijlocul făinii, pui maiaua, amestecul cu lapte, esențele și coaja de lămâie rasă. Frămânți un aluat omogen, adaugi untul topit treptat și frămânți continuu până termini de încorporat untul.  Acoperi cu un prosop și lași la crescut până își dublează volumul.

Topești mierea pe foc mic, adaugi nuca măcinată, zahărul, esența de rom și cacaua. Amesteci și adaugi treptat laptele, amestecând continuu până când obții o cremă densă. Dacă crema este foarte groasă mai adaugi 2-3 linguri de lapte. Trebuie să fie cremoasă, ca s-o poți întinde pe aluat. Dai vasul deoparte și o lași să se răcească.

Pe masa unsă cu ulei întinzi din aluat o foaie, pui crema de nucă pe toată suprafața, bucăți de rahat și rulezi. Așezi rulada într-o formă mare de cozonac îmbrăcată cu hârtie de copt și lași la crescut 30 de minute. Îl ungi cu ou bătut cu puțin lapte și-l introduci în cuptorul preîncălzit, la foc mic, pentru o oră. Trebuie să se rumenească frumos. Îl scoți din formă și îl lași să se răcească.

Un desert ușor de pregătit și pe care vă îndemn să-l pregătiți este și Budinca de gris cu fistic.