
Părinții care au copii în clasele a VIII-a și a XII-a trebuie să decidă zilele acestea dacă îi trimit la școală pentru două săptămâni de pregătire finală înainte de evaluarea națională sau de bacalaureat. Cum școala online funcționează sau nu, pentru mulți părinți ora susținută de profesor în fața clasei rămâne sfântă. Și cum pediatrii, epidemiologii și cercetătorii din întreaga lume continuă să spună că grupa de vârstă până în 18 ani este cea mai puțin afectată de Covid-19, în cele mai multe cazuri decizia ar fi ca și luată.
Și totuși… Deși cele mai multe victime ale bolii au fost persoane peste 85 de ani, au existat și pacienți din această grupă de vârstă care s-au vindecat, după cum au existat și copii care au decedat din cauza infecției cu coronavirus.
Excepțiile au în comun diverse alte afecțiuni, așa-numitele comorbidități.
Un alt aspect de luat în considerare este acela că, în această perioadă, toată lumea evită spitalele, încercând ținerea unei presupuse răceli sub control, acasă. Uneori acest lucru funcționează, alteori nu – și în cazul din urmă este posibil ca, dacă este vorba despre infecție cu Covid-19, respectivul pacient să ajungă prea târziu la spital.
Un articol din secțiunea medicală a cotidianului New York Times vorbește despre decesul a trei copii suferind de o afecțiune inflamatorie multisistem. În revista Frontiers of Pediatrics este descris cazul a cinci copii din Wuhan, China, care au venit la spital fără a prezenta simptome respiratorii, dar erau totuși infectați cu Covid-19. „La patru din cele cinci cazuri, primele simptome au fost la nivelul tractului digestiv”, explică pediatrul-șef de la spitalul din Wuhan.
„Ideea potrivit căreia copiii nu iau Covid-19 sau fac doar forme ușoare ale bolii este extrem de simplistă. E adevărat, cazurile de infecție la copii sunt mai rare decât la adulți, iar rata de deces este mult mai mică, în special comparativ cu cea a persoanelor în vârstă, dar am avut de-a face cu copii extrem de bolnavi. Cele mai multe cazuri de copii cu Covid-19 pe care le-am tratat au fost ușoare, dar unii au trebuit să fie intubați – iar între aceștia erau copii care nu sufereau de alte afecțiuni”, declară pentru New York Times Dr. Adam Ratner, directorul departamentului pediatric de boli infecțioase de la New York University School of Medicine.
Un studiu publicat recent în revista JAMA Pediatrics analizează cazul a 48 de copii infectați cu Covid-19, care au fost internați la terapie intensivă. 40 dintre ei sufereau și de alte afecțiuni (obezitate, diabet, imunosupresie provocată de tratament pentru diverse forme de cancer), dintre care jumătate au fost considerate complexe din punct de vedere medical, ceea ce înseamnă că a fost nevoie de conectarea pacienților la aparate.
Nou-născuții pot fi afectați destul de sever de virus, dar la școlari și preșcolari simptomele bolii sunt în general ușoare. În această subcategorie, însă, a fost remarcată o afecțiune multisistem ale cărei simptome seamănă cu ale bolii Kawasaki.
Aceasta este o maladie a copilăriei, ale cărei cauze nu sunt cunoscute și care nu poate fi detectată prin teste de laborator. „Este o afecțiune acută a unor copii altfel sănătoși, care se manifestă prin febră mare, care persistă cel puțin patru zile, ochi roșii, înroșirea buzelor, a limbii și gâtului, mâini și picioare umflate”, explică Dr. Jane Newburger, directorul programului Kawasaki de la Spitalul Pediatric din Boston. Maladia se tratează prin administrarea de imunoglobulină intravenous.
The New York Times a discutat și cu Dr. Moshe Arditi, șeful secției de imunologie pediatrică și boli infecțioase de la Centrul medical Cedars-Sinai, care tratează de 30 de ani pacienți cu boala Kawasaki. Domnia sa spune că este posibil ca unii dintre copiii care au dezvoltat boala Kawasaki să fi fost deja expuși la Covid-19, dar asta nu stabilește o legătură cauzală între cele două afecțiuni.
Referitor la infecția cu noul coronavirus, doctorul Ratner spune că trebuie să ținem cont de faptul că avem de-a face cu o boală nouă. Dr Newburger susține că, în comparație cu adulții, copiii sunt mult mai puțin afectați de Covid-19. „Însă părinții, în general, își cunosc copilul și își dau seama când o suferință este mai serioasă. Când copilul nu se simte bine și face subit febră, iar acel al șaselea simț al părintelui îl avertizează că ar putea fi ceva grav, cereți asistență medicală, sunați-vă pediatrul și mergeți la spital.”
Simptomele infectării cu Covid-19 la copii, potrivit Centrului pentru prevenirea și tratarea bolilor infecțioase (CDC, SUA)
Perioada de incubație
Perioada de incubație pentru copii este de 14 zile, similară cu a adulților. Studii făcute în China arată însă că perioada de incubație pentru copii poate fi între 2 și 10 zile.
Simptome la copii
Febră
Tuse
Congestie nazală sau rinoree
Gât uscat
Dificultăți respiratorii
Diaree
Greață și senzație de vomă
Oboseală
Dureri de cap
Dureri musculare
Lipsă de poftă de mâncare
Simptomele predominante la toți pacienții sunt similare cu cele ale altor infecții respiratorii virale – febră, tuse, dificultăți în respirație. Deși aceste simptome se pot manifesta oricând pe parcursul bolii, există posibilitatea ca la copiii cu Covid-19 tusea și febra să nu apară la fel de des ca la pacienții adulți. Într-un studiu făcut în China pe 9 copii infectați, doar 5 au făcut febră. Simptomele gastrointestinale, precum dureri de stomac, diaree, greață și vomă au apărut doar la o minoritate dintre pacienții adulți. Iar în cazul unui copil cu Covid-19, diareea a fost singurul simptom manifestat.