FacebookTwitterLinkedIn

Un studiu publicat în revista Nature a stabilit că locurile cu cel mai mare risc de a deveni focare COVID-19 sunt restaurantele, sălile de sport şi cafenelele, după a analizat circulaţia a 98 de milioane de oameni din zece oraşe americane, arată Mediafax.

Guvernatorul statului New York Andrew Cuomo a ordonat miercuri suspendarea activităţilor la ora 22:00 pentru restaurante şi baruri şi închiderea timpurie a sălilor de sport. Conform Nature, oameni de ştiinţă de la Universitatea Stanford, Universitatea Northwestern din Chicago şi Centrul de Cercetări Cambridge din Microsoft au folosit o cantitate uriaşă de date anonimizate, colectate în timpul primului val al epidemiei (timp de două luni, începând din martie) în 10 dintre cele mai mari oraşe din Statele Unite, inclusiv Chicago, Illinois, New York şi Philadelphia, Pennsylvania. Cercetătorii au folosit apoi datele pentru a dezvolta modele de răspândire a infecţiilor şi le-au comparat cu datele reale despre răspândirea virusului.

Analizele arată că „o mică minoritate de puncte de interes sunt responsabile pentru o mare majoritate a infecţiilor”. Locurile publice care au condus la o creştere mai mare a infecţiilor în zonele examinate sunt restaurantele cu capacitate maximă, urmate de sălile de sport, cafenele, hoteluri şi moteluri.

Cu toate acestea, prin limitarea prezenţei în restaurante la 20% din capacitatea lor maximă – susţin cercetătorii – infecţiile ar fi reduse cu peste 80%. 

În cazul în care studiul publicat de Nature va fi confirmat, ar putea oferi informaţii utile cu privire la ce activităţi să rămână închise şi care să rămână deschise, limitând daunele aduse economiei.