FacebookTwitterLinkedIn

Un nou studiu arată că celulele din sistemul imunitar stochează informație despre coronavirus pentru a putea lupta împotriva bolii din nou, informează The New York Times.

Oamenii de știință care au monitorizat răspunsurile sistemului imunitar la virus au obținut rezultate încurajatoare. Imunitatea puternică și de durată a fost observată la persoanele care au dezvoltat simptome ușoare ale COVID-19.

Anticorpii de combatere a bolilor, precum și celulele imune numite celule B și celule T care sunt capabile să recunoască virusul, par să persiste luni întregi după vindecare – un semn încurajator al răspunsului de durată al organismului la alți viruși.

Deepta Bhattacharya, imunolog la Universitatea din Arizona și unul dintre autorii noului studiu, a declarat „Lucrurile funcționează într-adevăr așa cum ar trebui”.

Chiar dacă cercetătorii nu pot stabili cu exactitate cât vor dura aceste răspunsuri imune, mulți experți consideră datele un indiciu binevenit că cele mai importante celule ale corpului își fac treaba și vor avea șanse mari să oprească coronavirusul, mai repede și mai puternic decât înainte, dacă un fost pacient este expus din nou.

Protecția împotriva reinfecției nu poate fi complet confirmată până când nu există dovezi că majoritatea persoanelor care se confruntă cu virusul a doua oară sunt de fapt capabile să-l țină sub control, conform specialiștilor.

Cu toate acestea, descoperirile ar putea ajuta la calmarea spiritelor în ceea ce privește capacitatea virusului de a amorți sistemul imunitar, lăsând persoanele vulnerabile.