
Foto: Matei Buță | Locație: Palatul Noblesse, strada Sfinților nr. 7, București
Bijuterii: Teilor
Cum a început călătoria ta profesională?
Călătoria a fost inițial orientată către educație, în orice domeniu, personal având o deschidere destul de mare pentru învățare, care a dus treptat la acumulare de experiențe. Începuturile educative sunt bazate pe matematică, artă, psihologie, iar cele profesionale sunt din zona radio și televiziune, continuate apoi pe linia revistelor culturale, mondene și de atitudine, a editurilor de carte de artă și pentru copii, pentru ca apoi să-mi descopăr anumite abilități de înțelegere a sferei medicale, de sănătate și frumusețe, precum și cea a publicității, care le înglobează acum pe toate. Pe drumul ăsta s-au născut și au prins rădăcini revistele Farmacia Ta, Slab sau Gras, Tonica, revista Galenus, cu site-urile aferente, multe alte proiecte, precum și agenția de publicitate Tonica Group.
Ce anume din viaţă și educaţie crezi că te-a pregătit pentru traiectoria ulterioară?
Chiar dacă nu știm atunci când facem anumite lucruri sau nu înțelegem scopul lor, cu certitudine, fiecare în parte și toate împreună te pregătesc pentru drumul pe care mergi. Fiind de mică o persoană conștiincioasă, afectuoasă și bună prietenă cu cartea, în plus, am avut dintotdeauna o mare iubire de oameni, familia mea mi-a îndrumat pașii către zona medicală. Profesia pe care ei o vizau pentru mine a fost cea de neurochirurg, fără însă să pună bariere proiectelor mele, astfel încât, chiar dacă nu le-am putut respecta dorința, m-am bucurat de suportul necondiționat al familiei, permanent, pe drumul descoperirii personale pe care l-am ales.
Cum ai descrie compania pe care o conduci acum?
Tonica Group este o agenție de servicii publicitare, concept și creație, full service, serioasă și puternică, 100% românească. La fel ca și în cazul meu, cuvântul care descrie cel mai bine agenția este „împreună”. Consider că împreună putem face mai mult pentru cariera noastră și pentru ceilalți, parteneri și clienți, suntem mai buni și mai performanți. Acordăm maximă atenție fiecărui client și brand în parte, fiind receptivi la nevoile de creștere și dezvoltare ale companiilor care decid să ne aleagă pe noi ca agenție de media.

Care este aspectul preferat din cariera ta?
Forţa de a te adapta schimbărilor mi se pare unul dintre cele mai importante lucruri atât în viața personală, cât și în carieră. Fluxul informațional este foarte mare, e necesar să ne exersăm puterea de analiză și selecție permanent, aceste acțiuni ținând atât de lucruri, informații, cât și de oameni, cea mai mare variabilă din viața noastră. E necesar să fim la curent cu evoluția pieței pe toate palierele sociale, economice, politice, umane etc. În fiecare zi, luăm decizii, într-o formă sau alta, mai dificile sau mai ușoare. Real, pentru ca ele să fie corecte, în conformitate cu cerințele și exigențele pe care le avem, de la noi, dar și de la ceilalți, trebuie să nu neglijăm informația. Îmi place că pot face acest lucru zilnic, însă pentru a înțelege obligativitatea acestui pas în evoluție a trebuit neapărat să învăț să mă adaptez schimbărilor.
În opinia ta, cum este un lider autentic?
Original, conducând prin puterea exemplului.
Cât de importantă este inteligenţa emoţională pentru un lider?
Inteligenţa emoțională, spun cercetările, însumează aproape 70% din abilitățile și competențele necesare pentru ca un lider să aibă performanțe superioare. Am remarcat că starea emoțională a unui lider este molipsitoare pentru echipă și organizația din care face parte sau pe care o conduce.
Care crezi că e diferenţa dintre un lider şi un manager?
Managerul administrează, în timp ce liderul inspiră, pe scurt, asta simt despre cei doi. Sunt norocoase companiile și echipele care beneficiază de manageri-lideri. Mă număr printre cei fericiți profesional, care au avut de la cine să învețe, personalități remarcabile în domeniile lor de activitate, care erau deopotrivă lideri și manageri.
Ce modele ai pentru viaţa profesională?
De la fiecare persoană din viața mea caut să învăț ceva. Fie lucruri noi, fie să-mi corectez propriile defecte. Personalitatea care mi-a influențat însă cel mai mult cariera profesională, de la care învăț mereu și în planul dezvoltării personale, este doamna Anca Vlad. Întâlnirea cu ea produce miracole și cu certitudine îți schimbă viața. E ca în filmul lui Spielberg Close Encounters of the Third Kind, la momentul „coliziunii” noastre, eu simțindu-mă precum Barry Guiler, copilul de trei ani, fascinat încă de jucării, iar ea fiind OZN-ul. Parametrii performanțelor dnei Anca Vlad sunt în afara graficelor. Puterea de identificare a problemelor, de înțelegere și mai ales de soluționare sunt lecții de marketing de viață, de la care niciun pasionat de domeniu nu ar trebui să lipsească. Nu mi-am ascuns niciodată fascinația pentru personalitatea ei și afecțiunea pe care i le port, consider că îi ofer prea puțin din cât merită.
Ce admiri cel mai mult la compania pe care o conduci?
Oamenii din echipa mea sunt cea mai prețioasă avuție. Seriozitatea, dedicarea, profesionalismul lor, dovedit pentru fiecare proiect, indiferent de departamentele la care facem referire din grupul media print Galenus, compania on-line Playmore, televiziunea SensoTV, agenția Tonica sau editura Alicat. Chiar mă gândeam, zilele trecute, dacă ar fi să spun ce-i recomandă pe colegii mei, răspunsul simplu este: munca și talentul. Sunt foarte mândră de realizările fiecăruia și onorată că lucrăm împreună.
Este mai greu pentru o femeie decât pentru un bărbat să obţină performanţă şi recunoaştere la nivel înalt în carieră?
Greul sau ușorul, referindu-mă la performanță și recunoaştere la orice nivel al carierei, nu ține, după părerea mea, de sex/gen. Nivelul de pregătire ține de personalitatea fiecăruia și de felul în care gestionează și optimizează rezultatele. Singura diferență o văd în planul organizării, considerând femeile mai riguroase. Mă bucur că, acum, numărul femeilor care dețin poziții de vârf în companii este în creștere, comparativ cu anii anteriori. Cred că ele ar aduce un plus mare și la nivel socio-politic-economic, dacă și-ar asuma o implicare și mai mare.

Care este mottoul după care te ghidezi?
Cred foarte mult în lucrurile făcute împreună. Le văd ca fiind aducătoare de satisfacţii şi mult mai solide.
Cât de importante sunt principiile în afaceri?
Sistemul de valori e obligatoriu să existe atât în viață, cât și în afaceri. Sincer, ar fi dramatic să ne lipsească din vocabular şi practică anumite cuvinte precum onestitate, respect, grijă, responsabilitate, corectitudine, solicitudine, curaj. Toate conduc către excelenţă.
Ce nu ai face niciodată – în viaţa profesională şi/sau personală?
A înșela încrederea cuiva și a mă abate de la o conduită personală și profesională, pe care mi le-am ales, sunt lucruri cu care nu m-aș putea împăca niciodată. În consecință, nu le-aș face.
Pe lângă carieră, ce pasiuni ai?
Sunt atâtea locuri de descoperit, atâția oameni de ascultat/ajutat, atâtea flori și pomi de plantat, atâtea proiecte noi de creat și atâtea cărți de citit… Toate mă pasionează. Mă odihnesc totuși atunci când privesc marea.
Ce crezi că este important pentru parcursul nostru uman, ca să ne perfecţioneze şi să ne definească?
Să fim receptivi la ceea ce este nou, fără să neglijăm ceea ce s-a întâmplat, e o abilitate pe care e bine să o dezvoltăm. Însă cele mai importante mi se par simțul umorului și autoironia. Cred că, în timp, aceste două lucruri se dovedesc regeneratoare.
Când ai avut cea mai mare satisfacţie în carieră?
Sunt foarte bucuroasă ori de câte ori un plan se realizează sau o persoană din echipa mea dobândește recunoaștere pentru finalizarea unui proiect, iar aceste lucruri se întâmplă destul de des. Bucuria fiecăruia e și bucuria mea și ele sunt constante.
Care a fost cea mai grea provocare?
E dificil să accepți că ai greșit, să-ți asumi și să o iei de la capăt. Asta e mereu o provocare dificilă. Însă, dacă percepi eșecul tot ca pe o învățare, căutând cu răbdare, inteligență și curaj să fii mai bun decât cel de ieri, felul pozitiv în care privești lucrurile te va ajuta să depășești orice provocări, oricât de grele ar fi.
Dacă ar fi să putem oferi o reţetă a succesului, care crezi că ar fi aceasta?
Dacă faci tot ce poţi mai bine, cu ceea ce ai mai bun, cu consecvenţă, mai devreme sau mai târziu, rezultatele nu vor întârzia să apară.
Cât de importante sunt comunicarea şi solidaritatea umană în business?
Mai mult decât importante. Ca să înțelegi ce ai de făcut, este necesar să ai informație și să comunici. Știți deja că prețuiesc mult cuvântul împreună, evident că susțin solidaritatea umană și în business. Vocea devine mai puternică, mai sonoră, atunci când ea reunește opțiunile mai multor persoane conectate la aceleași valori.