FacebookTwitterLinkedIn

Vidul, ultima frontieră. Aceasta este legătura dintre Dumitru Prunariu, primul (şi singurul) cosmonaut român care a ajuns în spaţiul cosmic şi Adrem Invest, companie deţinută de fraţii Adrian şi Corneliu Bodea şi ale cărei afaceri bazate pe o inovaţie în domeniul vidării oţelului lichid au crescut în proporţie geometrică în ultimii ani. Dumitru Prunariu a fost ambasadorul companiei în 2012, an care a marcat  două decenii de existenţă a firmei. Înfiinţată în 1992, Adrem Invest a activat iniţial, ca mai toate firmele din acei ani, în comerţ. Lucrurile nu au mers prea bine, în condiţiile inflaţiei galopante din acea perioadă, aşa că Adrian Bodea a decis să îndrepte compania înspre domeniul în care lucrase înainte de 1990, şi anume cercetarea în domeniul ingineriei industriale.

Citeşte povestea impresionantă a lui Tudor Oprea, unul dintre cei mai vizibili cercetători români plecați în străinătate

Până prin 1996-1997, când fraţii Bodea au început să proiecteze şi să implementeze propriile instalaţii, bazate pe inovaţia lui Adrian Bodea, cei doi au lucrat ca distribuitori de instalaţii în domeniul tehnicii vidului pentru companii mari din Europa de Vest. În 1999, cei doi antreprenori au deschis o nouă divizie în cadrul companiei, cea de automatizări, urmată de cea de servicii integrate.  „A apărut o oportunitate: CEZ Distribuție a externalizat citirea contoarelor”, declară Corneliu Bodea, vicepreședintele Adrem Invest, companie care a câștigat licitația organizată de cehi, preluând și un efectiv de 180 de angajați. A urmat o altă activitate externalizată de CEZ, înlocuirea contoarelor. „Aceste contracte ne-au ajutat să creștem cifra de afaceri și să menținem profitabilitatea într-o cotă rezonabilă”, spune Corneliu Bodea.

Află de ce a refuzat Mircea Tudor, inventatorul Roboscan, o ofertă de zeci de milioane de euro pentru afacerea sa

Anul acesta, divizia SCADA & Automatizări a generat 41% din cifra de afaceri, iar cea de servicii integrate – 45%, ceea ce a însemnat asigurarea unui cash-flow mai mult decât necesar pentru funcţionarea în bune condiţii a Diviziei Ingineria Proceselor, care a generat 14% din veniturile anuale. Revenind în secolul trecut, 1999 a fost anul în care Adrian Bodea a avut o idee care avea să influenţeze semnificativ evoluţia companiei. „Când a avut ideea noului sistem de vidare a oţelului lichid, nimeni nu l-a crezut pe fratele meu, aşa că a făcut un proiect-pilot la Combinatul de Oţeluri Speciale de la Târgovişte. Nici atunci nu l-a crezut nimeni şi am mai făcut o instalaţie la Râbniţa, în Transnistria, cea de la care s-a dus vestea”, spune Corneliu Bodea. Iar vestea s-a dus departe şi astăzi soluţia dezvoltată de Adrem Invest este folosită de oţelării din toată lumea. De pildă, anul acesta, cei doi fraţi au semnat un contract pentru cea mai mare instalaţie din lume pentru degazarea oţelului, proiect ce va fi realizat pentru Baotou Steel International Economic & Trading din China. Adrem Invest, care a înregistrat anul acesta, potrivit propriilor estimări, o cifră de afaceri de 171,7 milioane de lei, în creştere cu 37,4% faţă de anul trecut, are clienţi în ţări precum Finlanda, Africa de Sud, Ucraina şi Italia.

Extinderea la nivel global vizează şi achiziţia de companii din străinătate. Astfel, Adrem Invest a preluat compania elveţiană MTAG Marti Technologie AG, printr-o investiţie de peste două milioane de euro. Firma elveţiană, specializată în inginerie şi un jucător cunoscut în domeniul metalurgiei la nivel mondial, are şi o filială în Statele Unite ale Americii. În acest mod, românii de la Adrem Invest au pătruns şi pe importanta piaţă nord-americană. Iar planurile celor doi antreprenori, care au activităţi şi în domeniul energiei verzi, nu se opresc aici şi vizează, pentru perioada următoare, extinderea la nivel internaţional, prin dezvoltarea de soluţii industriale adresate companiilor din metalurgia secundară din ţări precum Mexic, Brazilia, Rusia, Turcia sau India. Şi când te gândeşti că la început a fost vidul!