FacebookTwitterLinkedIn

La Fior di Latte, de câteva luni bune am masa mea, unde îmi comand de fiecare dată, la desert, lapte de pasăre, despre care aflu că este și desertul preferat al Oanei. Evident, pe locul al doilea, după înghețată. Întâmplător sau nu, ne-am întâlnit pentru interviu, chiar de ziua ei, în vreme ce Oana își sărbătorea cei 33 de ani, tot prin muncă.

Zâmbește mult, e răbdătoare și vorbește cu mult calm. Antreprenor, mamă, femeie, chef gelatier – își poartă toate aceste pălării cu bucurie și recunoaște că iubește lucrurile simple. „Sunt o persoană simplă, dar pasionată de tot ce înseamnă lucruri făcute cu grijă, tradiționale. Poate acest lucru se datorează și faptului că am fost crescută la țară de bunicii mei și apreciez tot ceea ce se traduce în lucrul artizanal, făcut în casă, cu drag. Exact asta am căutat să fac aici la Fior di Latte, dar și în primul meu business, INNI, care s-a născut din pură pasiune, eu iubind extraordinar de mult înghețata.“

A învățat să prepare gelato, absolvind cursurile de gelatier și avându-l ca mentor pe Chef Giacomo Schiavon, fondatorul celebrei Sorbetteria di Castglione, din Bologna. „Am studiat științe economice, am terminat Facultatea de Relații Economice Internaționale, am absolvit și Facultatea de Drept, după care am început să lucrez pe partea de fonduri europene nerambursabile. Au urmat o serie de cursuri și apoi un an de lucru în televiziune, ca reporter de eveniment.“

Undeva, între toate aceste etape, Oanei i-a venit ideea de a face cea mai bună înghețată din România și de a deschide cea mai buna gelaterie din țară. Zis și făcut. „Am studiat mult, am mers constant la cursuri de gelaterie, urmăresc în permanență trendurile în materie de înghețată.“ Suntem pe un teren sensibil și începem un dialog bazat pe aromele preferate ale fiecăreia: Oanei îi place foarte mult sorbetul de yuzu (fruct citric japonez, asemănător lămâii), în timp ce eu prefer aroma de lavandă. Interesată și de trendurile în materie de gelaterie, inclusiv de tot ce se întâmplă în sectorul HORECA, Oana explorează o parte a turismului culinar de fiecare dată când pleacă din țară, indiferent dacă e vorba de o călătorie de afaceri sau de concediu.

Pe lângă businessurile pe care le are în grijă, Oana are doi copii, despre care vorbește nespus de frumos: Nicholas, care împlinește opt ani în octombrie, și Ingrid, care a împlinit de curând șase ani. „Sunt bucuria mea, rațiunea mea de a fi.“ Dialogul nostru își pierde din strictețe și povestim despre activitățile pe care le au împreună, toți trei, și aflu astfel că, în ultima perioadă, a gătit mult cu Nicholas. Ba, mai mult, cu puține zile înainte, el a pregătit un fel sofisticat cu ravioli, parmezan și caviar.

„A făcut el chiar și pastele, e foarte pasionat de partea de business de restaurante. Apropo, am rămas impresionată de corelația pe care a făcut-o de curând, când, într-una dintre plimbările noastre, a observat foarte multă lume așteptând să viziteze Palatul Primăverii și intuind că mulți dintre cei care fac turul fostei reședințe private a familiei Ceaușescu aleg să vină la Fior di Latte pentru a lua masa.“

De la pasiune la business nu e decât…o înghețată

Ideea de a deschide o gelaterie a venit în timpul unei vacanțe în Viena, unde Oana a descoperit o gelaterie foarte mică, administrată de o familie care se ocupa de creșterea vacilor tot timpul anului, dar care, în timpul verii, școlile fiind închise și nemaiavând unde să trimită laptele, deschideau gelateria, care i-a servit Oanei drept inspirație. „Era un vis: o gelaterie foarte mică, cochetă, unde simțeam că înghețata e făcută din suflet și care m-a inspirat foarte mult. Cred că, încet-încet, ne întoarcem la artizanal, la tradițional, la făcut în casă, de mâna ta.“

Citește și Cover story: Cristi Puiu, pictorul de filme

Însă drumul până la prima gelaterie a Oanei nu a fost chiar simplu. A absolvit facultatea, iar în timp ce era studentă la master a rămas însărcinată cu Nicholas. „Mai târziu, când eram însărcinată cu Ingrid, m-am înscris la un curs de televiziune, după care m-am angajat pentru un an ca reporter de evenimente.

Îmi plăcea mult, însă programul meu era de 12 ore pe zi și îmi era foarte greu, așa că am decis să revin la dragostea mea din toate timpurile: înghețata.“

Așa a lansat Oana, la doar 28 de ani, gelateria INNI din Centrul Istoric al Bucureștiului, a cărei denumire vine de la numele copiilor, Ingrid și Nicholas.

Fior di Latte, al doilea business al Oanei, împlinește anul acesta doi ani de la deschidere, după ce implementarea ideii a durat aproape jumătate de an. Povestea restaurantului Fior di Latte este și ea drăguță, cei trei parteneri de afaceri – Oana, Marius Tucă și Sorin Stoian – fiind întâi de toate foarte buni prieteni: „Probabil că din acest motiv și funcționează atât de bine, pentru că toți trei avem energii pozitive care lucrează productiv“.

Mă uit de jur împrejur și constat că trebuie să fie un domeniu pe cât de frumos, pe atât de complex, așa că o întreb pe Oana care îi sunt provocările. „Este un business foarte frumos pentru că interacționezi cu mulți oameni, dar din aceeași cauză este și foarte dificil. Sunt lucruri subiective, intervin chestiuni ale calității, înțelese diferit de fiecare. De asemenea, este o provocare și necesită foarte mult timp și cercetare, momentul în care decidem să introducem un fel nou de mâncare. Aici este nevoie de teste, de încercări, de mixuri pentru a găsi numitorul comun care poate avea succes printre clienți.“ De la Fior di Latte, dish-ul favorit al Oanei oscilează între foie gras cu mere și prune caramelizate și pacheri cu langustini și sos de prosecco. Știu ce-mi comand la următoarea cină.

Acesta este un fragment din Cover Story-ul ediției de septembrie a Forbes Life. Interviul integral poate fi citit în numărul 62 al publicației.