Cautare
, Contributor

Directorul Reprezentanţei de Promovare și Informare Turistică a României pentru Marea Britanie și Orientul Mijlociu, cu sediul la Londra.

Lifestyle |
|

Costum și cravată: Belgia cool

Place Jourdan era în drum spre casă și, în cei câţiva ani cât am locuit la Bruxelles, a devenit locul meu preferat. Asta atât din cauza cartofilor, cât și a pieţei din fiecare duminică dimineaţă, când mă trezeam pe la 9 ca să ajung să-mi iau antipasti: roșii uscate în ulei de măsline, pateuri de toate felurile și mezeluri făcute în casă. N-am fost un fan al Ghent-ului și nici al Brugge-ului, orașe-atracţii în Belgia, însă m-am adaptat destul de bine capitalei europene și am devenit fan China Town din Anvers. Și, în tot acest timp, am început, ușor-ușor, să mă simt confortabil să port costum și cravată zi de zi.
Razvan Marc_contibutors

Fosta capitală a unui imperiu african ce depăşea de 80 de ori suprafaţa actuală a Belgiei, Bruxelles-ul este azi centrul politic şi administrativ al Uniunii Europene. De altfel, zona din jurul staţiei de metrou Schuman până în piaţa Luxemburg este un adevărat ghetou al angajaţilor instituţiilor europene. Aici muncesc şi tot aici locuiesc şi, ceea ce e mult mai important, tot aici se şi distrează.

În timpul săptămânii, nenumăratele puburi, baruri şi restaurante sunt pline de clienţi. În weekend, zona europeană este pustie. Majoritatea, dacă nu toţi eurocraţii, schimbă costumele pe blugi şi adidaşi şi fie dau o fugă până în ţările de baştină, fie vizitează marile oraşe din apropiere. Şi asta pentru că, în mai puţin de două ore, de la Bruxelles, poţi ajunge la Paris, Londra sau Amsterdam.

Grand Place este inima Bruxelles-ului, locul unde se spune că poţi să te uiţi în jur 360 de grade şi nu ai să vezi o singură clădire urâtă. În Grand Place se pot face toate acele lucruri tipic bruxelleze. Adică puteţi mânca gaufre la orice colţ de stradă, tarabele vă incită cu faimoşii cartofi prăjiţi cu maioneză, fel de mâncare despre care unii jură că s-a inventat aici, iar restaurantele mici şi cochete vă invită la scoici marinate, la stridii şi la alte specialităţi din peşte şi fructe de mare.

Şi tot în Grand Place, nu ocoliţi magazinele cu ciocolată. Fie că este vorba de Neuhaus, Galler, Godiva, Guilyan sau Leonidas, ciocolata este o instituţie în Belgia. Şi se vinde chiar şi la kilogram.

Ar fi multe de scris şi multe sortimente de încercat până să ajungem să vorbim corect despre berea belgiană. Încercaţi cât mai multe feluri, de la berea albă, tulbure şi cu gust acrişor până la cea cu gust dulceag de cireşe sau berea tare, robustă, făcută după reţete inventate de călugări în secolele trecute, aici e locul. Și momentul.

În Bruxelles există o comunitate extinsă de africani – moștenire a vremurilor coloniale. Chiar dacă nu au un cartier doar al lor, africanii și-au pus amprenta pe oraș definitiv. Astfel, în Bruxelles există magazine cu haine tradiţionale, restaurante cu delicatese de pe Continentul Negru, dar mai ales baruri și cluburi cu muzică live și bere adusă direct din Kinshasa sau de la Brazzaville. La câţiva kilometri în afara Bruxelles-ului, la Tervuren, există și un muzeu dedicat perioadei coloniale belgiene. Africa Museum își va primi din nou vizitatorii din 9 decembrie, anul acesta, după cinci ani de renovări. 

Situat la mai puţin de o oră de mers cu trenul de la Bruxelles, Anvers este un oraș ușor de străbătut la pas, întins pe malurile râului Scheldt și legat de Marea Nordului prin canalul Westerschelde. O excursie la Anvers înseamnă lungi plimbări pe bulevarde străjuite de clădiri în stil neobaroc și clasic, biserici și catedrale impresionante și Casa Memorială Rubens, dar mai ales cumpărături. Din faţa gării pornește o stradă rezervată exclusiv pietonilor, străjuită literalmente de magazine și malluri. Preţurile sunt reconfortant mai mici decât în Bruxelles, însă produsele au ceva în comun: calitatea și originalitatea. Ce puteţi cumpăra aici? Cam tot ce vă poftește inima, de la haine de designeri până la ciocolată, încălţăminte sau suvenire. Cele mai multe magazine au și un loc de servit masa sau o cafenea unde vă puteţi odihni după shopping sau între două reprize ale acestui sport atât de popular la Anvers. Ca peste tot în Belgia, și în Anvers, magazinele sunt deschise de luni până sâmbătă, între orele 10.00 și 18.30. Restaurantele și cafenelele au orare mai lungi de funcţionare, însă după 11.00 noaptea, orașul doarme.

Anvers are un veritabil China Town lângă gară, aproape de principala arteră comercială. Pe lângă multe restaurante asiatice (care servesc reţete autentice într-o ambiantă ce te face să uiţi pe moment că ești în Europa), în China Town din Anvers se găsesc un templu budist și o școală de kung fu. Însă atracţia cea mai mare a cartierului este salba de supermarketuri asiatice.

Importate direct din China la preţuri ce te fac să zâmbești, mărfurile de aici atrag cumpărători din toate colţurile Belgiei, fie că este vorba de fierbătoare de orez, ingrediente pentru mâncare, fructe, legume, pește și fructe de mare sau decoraţiuni interioare, încălţăminte sau articole sportive.

Anvers este recunoscut ca un centru important al modei europene. Aici funcţionează Academia Regală de Arte, școală ce a dat modei designerii cunoscuţi colectiv sub numele de Antwerp Six. Buticurile multor absolvenţi ai academiei sunt peste tot prin oraș, preţurile practicate nu sunt tocmai mici, însă modelele sunt unicat.

Zilele acestea sunt în Belgia din nou. Deși Bruges sau Ghent, Namur sau Liege sună tentant și merită o (nouă) șansă, rămân la Bruxelles. Și la Anvers. Un restaurant preferat în Anvers? Sigur. Fong Mei.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii