FacebookTwitterLinkedIn

Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

Incertitudine. 2021 a fost un an în care situația sanitară a avut multe suișuri și coborâșuri, în care variațiile prețurilor materiilor prime și a costurilor logistice au avut un rol important în deciziile de investiții ale jucătorilor economici.

Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru grupul SNEF in România în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiilor pe care SNEF le deține in 2021, comparativ cu estimările de la început anului?

Din fericire, poziția grupului nostru a fost întărită de toate incertitudinile din economie. Nu suntem expuși față de o anumită industrie și nici în raport cu un singur client în mod particular, diversitatea portofoliului nostru ne oferă o stabilitate bună chiar și în timp de criză. Rezultatul anului 2021, obținut din operațiunile locale și din Europa Centrală și de Est, cât și la nivel de grup, este unul bun. Evident, motive de îngrijorare au fost mai tot timpul, anul 2021 a fost unul agitat, în timpul căruia a trebuit să ne adaptăm de fiecare dată la schimbările din jurul nostru: prețurile materiilor prime, condițiile de lucru în pandemie, modificările de strategie ale clienților noștri, schimbarea ponderii unor industrii în portofoliul nostru.

Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

Cea mai mare satisfacție mi-a dat-o capacitatea echipelor noastre de a se adapta schimbărilor și de a fi flexibile, în așa fel încât orice încercare a fost trecută cu bine, deși cu mult efort de negociere  și cu multă muncă. Echipele au reușit să transforme fiecare problema apărută într-o reușită.

Spre exemplu, 2021 a fost pentru SNEF un an de consolidare a achiziției Comoserv și a unei prezențe mai accentuate a IMSAT pe piața internă în proiecte de diferite mărimi, de la uzina de bioetanol de la Podari la proiecte mai mici de roboți pentru industrie.

IMSAT își consolidează și prezența în regiuni, o reîntoarcere în istorie la începuturile firmei când acoperea întreg teritoriul țării și era prezentă în fiecare județ. Brinel a avut un an extrem de bun cu o creștere generată de schimbările structurale din timpul perioadei de carantină: lucrul la distanță-telemunca, adoptată de multe centre de servicii ale multinaționalelor, învățământul cu prezența și în online, digitalizarea unor servicii publice.

SNEF CEE a investit și a preluat recent compania COMOSERV, care activează pe piaţa serviciilor de inginerie mecanică industrială, și continuă investițiile în România.  SNEF si-a consolidat, astfel, prezența pe piața românească și a devenit un jucător cu servicii complete în domeniul electromecanicii, cu o cifră de afaceri cumulată de 120 milioane de euro. Prin integrarea COMOSERV, care are în prezent 160 de specialişti, grupul SNEF a ajuns sa aiba în România o echipă de 1250 de angajați.

Cum caracterizați mediul privat de afacer i din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

Un mediu care poate să reziste unei administrații de cele mai multe ori surdă la nevoile mediului de afaceri este un mediu privat solid. Din păcate, de cele mai multe ori ne lovim de funcționari care se feresc să ia cele mai elementare și simple decizii, iar lipsa acestor decizii îngreunează sau cate o dată chiar opresc activitatea economică privată.

În tot acest context, vrem să facem cel puțin o achiziție în România și încă una în piețele din Europa Centrală și de Est în domenii ca ingineria, automatizările și robotica. Așteptarea noastră este să creștem în 2022  în toate liniile de business, să participăm în implementarea marilor proiecte în țară, în PNRR și să exportăm know-how-ul nostru pe alte piețe europene.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

Cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022 vor fi, în primul rând, inflația, prețurile la energie și la materii prime, presiunea pe salarii. Datorită presiunii pe salarii, România riscă să iasă din situația fericită în care este un exportator net de servicii. Situația conflictuală din zona geografică în care ne aflăm este și ea foarte îngrijorătoare.

Spre exemplu, în 2021 creșterile de prețuri la materii prime și în energie au făcut ca mulți investitori să amâne proiectele noi sau să le renegocieze în așteptarea unei calmări a tendinței accentuate de scumpire a produselor și serviciilor. În acest context, industria de oil&gas reprezintă unul dintre sectoarele în care a fost vizibilă o lipsă a investițiilor noi, în anul 2021 fiind mai degrabă implementate proiecte programate și începute în anii precedenți.