FacebookTwitterLinkedIn

Ne aflăm într-un moment în care bucătăria s-a transformat în cafeneaua de la parterul biroului în care ne savuram cafeaua în fiecare dimineață alături de colegi, iar sufrageria a devenit restaurantul de 5 stele pe care-l frecventăm zilnic. Dar, chiar și de la distanță, căutăm moduri în care să ne facem ritualurile cât mai plăcute, iar aceste lucruri simple, precum timpul petrecut cu echipa sau calitatea cafelei de dimineață, pot aduce o nouă perspectivă zilei.

Costa Coffee, un brand lansat în urmă cu aproape 50 de ani în Londra, face parte în prezent din portofoliul Coca-Cola HBC România și poate fi găsit pe rafturile magazinelor din România, precum și în HoReCa. Cafeaua Costa este acel detaliu care poate face diferența între o cafea obișnuită și plăcerea de a savura o cafea de excepție.

Despre planurile companiei cu acest nou brand din portofoliu și potențialul segmentului de cafea mass-premium, reprezentat cu succes de Costa Coffee, ne povestește Cristina Funieru, Coffee Business Development Manager Coca-Cola HBC România.

Este România o oportunitate pentru Costa Coffee?

Cu siguranță da. Cu un consum anual de doar 3kg/capita faţă de media europeană care ajunge la 5kg/capita, conform Allegra World Coffee Portal, piața cafelei din România reprezintă, fără îndoială, o oportunitate excelentă de creștere. În plus, pe parcursul ultimilor ani, am observat că pe măsură ce gusturile consumatorilor în materie de cafea s-au diversificat, și piața românească s-a aliniat trendului internațional de premiumizare, trend care se menține și în contextul actual. Astfel, vedem mari oportunități în segmentul mass-premium pentru cafeaua de top, de foarte bună calitate, dar comercializată la prețuri accesibile, așa cum este Costa Coffee.

Raportul calitate-preț va juca un rol important în perioada următoare întrucât noua realitate va aduce mai des consumatorii în fața rafturilor de cumpărături și îi va determina să recreeze acasă experiențele din exterior. Astfel, calitatea, principiile de sustenabilitate din spatele produsului, promoțiile puse la dispoziție vor fi acele detalii importante pentru consumatori și vor contribui la creșterea mărcii.

5 lucruri pe care nu le știm despre Costa Coffee?

  1. Frații Costa au experimentat cu 112 amestecuri diferite, care au fost apoi degustate pe nevăzute și votate de către toți angajații experți pentru a-l obține pe cel ideal, amestecul Costa Signature Blend Mocha Italia.
  2. În 1979, frații Costa au deschis primul “boutique” Costa pentru a face cunoscută cafeaua lor unei audiențe mai vaste, acesta fiind prima cafenea din Londra care a utilizat ceștile albe din porțelan.
  3. Echipa de specialiști Costa (The Master of Coffee’s team) degustă 5000 de cești de cafea în fiecare an, înainte de ambalare pentru a se asigura că toate sortimentele Costa îndeplinesc standardul perfect de calitate.
  4. Costa provine 100% din ferme certificate Rainforest Alliance, ceea ce indică şi impactul pozitiv asupra mediului înconjurător, al respectării drepturilor lucrătorilor şi comunităţilor locale din toată lumea.  De altfel, în septembrie 2020, Costa Coffee a împlinit 12 ani de parteneriat cu Rainforest Alliance.
  5. Prăjitoria Costa Coffee, de ultimă generație este ecologică: folosește energie regenerabilă 100%, produsă parțial de panourile solare și recoltează apă de ploaie spre a fi utilizată local.

Care sunt sortimentele comercializate pe piața locală?

Oferim o gamă variată de cafea ambalată, de înaltă calitate, disponibilă în retail și HoReCa, sub formă de cafea boabe, cafea măcinată și capsule din aluminiu compatibile Nespresso. Gama noastră pentru acasă include legendarul sortiment Signature Blend, în variantele de prăjire medie și intensă, alături de sortimentele Bright Blend și Colombian Roast Single Origin, variante 100% arabica. Sortimentele Costa Coffee sunt prăjite încet, pentru a ajunge la aromele desăvârșite ale cafelei excelente.

Ce categorie de consumatori vizați?

Prin tot ceea ce facem, ne dorim ca portofoliul nostru de produse să acopere nevoile de consum care apar de-a lungul unei zile. Cafeaua este un produs cheie, foarte îndrăgit de consumatori.

Blendurile Costa disponibile pe piața din România răspund nevoilor tuturor consumatorilor de cafea, de la cei care apreciază gustul tradițional la cei mai sofisticați, care își doresc ceva inedit. Este simplu: prin Costa Coffee ne propunem să facem accesibilă cafeaua de o calitate premium unui număr cât mai mare de consumatori.

Care sunt planurile până la final de an?

Suntem extrem de încântați că am reușit să includem anul acesta Costa Coffee în portofoliul nostru – in contextul actual este important să oferim consumatorilor acces la produse de înaltă calitate, care sa le aduca zambetul pe buze intr-o zi obisnuita, printr-un gest simplu, asa cum este o gura de cafea. Ne dorim ca si in Romania, Costa sa devina cel mai apreciat brand în categoria sa, așa cum este în UK, unde în ultimii 10 ani, a fost votată cafeaua preferata a consumatorilor britanici. Avem infrastructura, procesele și capabilitățile necesare ca să crestem Costa Coffe. Pentru început, ne concentram pe cresterea notorietatii brandului si extindere, prin campanii sustinute in digital, proiecte speciale si activari in magazine. In plus, in Decembrie, pregătim o promoție dedicata sezonului in care Costa Coffee va deveni pretextul unui cadou de sărbători.

Ce planuri aveți pe termen mai lung?  

Ne propunem să ajungem în casele cât mai multor români printr-o ofertă excelentă de cafea care acoperă diferite momente de consum și preferințe de gust, dar și prin experiențe unice pentru consumatorii și clienții noștri. Fiind parte din portofoliul Coca-Cola HBC România, Costa completează viziunea companiei noastre de a le oferi românilor o gamă completă de băuturi 24/7.