FacebookTwitterLinkedIn

Vacanță pentru business

Cu toții merităm o vacanță în această vară, mai ales după restricțiile și nesiguranța care au planat asupra verii trecute. Mă bucur să văd că, la nivel mondial și național, turismul începe să își revină la activitate, respectând în continuare normele de igienă și protecție, pentru ca noi toți să ne putem bucura de concedii, dar să fim și în siguranță față de riscul infectării cu Noul Coronavirus.

Noi, la Nuclearelectrica, prețuim și susținem echilibrul între viața profesională și cea personală și cred că vacanțele sunt un instrument important de reducere a stresului și oboselii cotidiene și de energizare. Călătoriile, timpul petrecut cu familia și prietenii, hobby-urile, toate acestea ne ajută să avem o viață frumoasă și împlinită.

Cu siguranță că mare parte dintre colegii mei vor fi plecați în vacanță în această vară, dar ne vom asigura în continuare că activitatea companiei se desfășoară în cele mai bune condiții și vom produce și în lunile de vară, cum facem tot anul, energie curată și stabilită, 24/7. Tocmai pentru că 2020 a fost un an diferit, provocator și care ne-a ținut permanent cu garda ridicată, cred că avem nevoie de destindere și odihnă, pentru a fi productivi și a putea funcționa la cel mai înalt standard.

Certitudini și predictibilitate

În industria nucleară și în cadrul companiei pe care o reprezint nu este loc pentru impredictibilitate. Încă de la începutul situației pandemice, industria nucleară și-a luat propriile măsuri pentru a răspunde pandemiei provocată de SARS-CoV-2, bazate pe o cultură de securitate nucleară puternic înrădăcinată în întreaga industrie, la nivel mondial. Cât timp virusul era localizat cu precădere în regiunea Wuhan din China, majoritatea companiilor și-a construit și implementat planuri de continuitate pentru a fi pregătite pentru impactul și evoluția epidemică. Ne-am adaptat foarte bine la acest nou mod de a funcționa și a face business, tocmai pentru că am știut de foarte timpuriu care sunt pașii care trebuie urmați pentru a depăși cât mai rapid greutățile și schimbările aduse de pandemie.

Dintre cele mai importante măsuri luate în acea perioadă au fost măsura izolării personalului esențial de operare, un  factor esențial pentru protecția personalului, operării și producției. A fost un efort logistic major pentru că am izolat pentru 75 de zile un număr de 840 de persoane, asigurându-le tot ce era nevoie: de la hrană la servicii psihologice. Alte măsuri au inclus digitalizarea și telemunca. Am implementat măsuri pentru toate categoriile de personal, care au fost aplicate gradual în funcție de evoluție, cu scopul de a ne menține sănătoși și de a produce constant, într-o perioadă în care nevoia de electricitate era foarte ridicată.

Vara lui 2021 ne-a adus o scădere semnificativă a cazurilor de Covid-19, un rezultat foarte bun care vine ca urmare a multe luni de eforturi din partea autorităților și a populației. Sper că acest rezultat să se mențină și să aducă certitudini și predictibilitate pe piața de business.

Îngrijorări

Chiar dacă situația pandemică se prezintă mai bine la noi în țară, cred că pe toți ne îngrijorează posibilitatea unor noi valuri pandemice, care ar putea aduce cu sine, pe lângă suprasolicitarea sistemului medical, alte noi restricții. Cu toate acestea, suntem pregătiți să facem față unor noi provocări date de pandemie și de situația economică globală. Printre multele lecții pe care le-am învățat cu toții anul trecut ar fi și cea referitoare la cât de important este să fim mereu pregătiți pentru neprevăzut, o lecție după care ne ghidăm de mulți ani în industria nucleară.

Planuri de business

Strategia noastră de business pentru perioada următoare vizează proiectele majore de investiții pe care compania le are. În ceea ce privește proiectele de investiții, chiar dacă 2020 a fost un an al provocărilor, am continuat să lucrăm la aceste proiecte fără întârzieri, și mă refer cu precădere la investițiile curente și la proiectul retehnologizării Unității 1 CNE Cernavodă, instalației de detritiere,  producerea de Cobalt 60,  Depozitul Intermediar Combustibil Ars (DICA), dar și partea de cercetare, dezvoltare, inovație, SMR și producerea de hidrogen curat.

De asemenea, avansăm și cu Proiectul Unităților 3 și 4, unde deja este publică strategia de continuare a proiectului, vom continua să fundamentăm proiectul în baza analizelor și strategiei actuale.

Continuăm să ne concentrăm pe proiectele de digitalizare a companiei și pe strategia de resurse umane. Lucrăm intens pentru a atrage noi tineri, noi specialiști, iar pentru asta avem deja implementat un program amplu de mentorat și burse pentru studenți, toate acestea pentru ca proiectele de investiții ale SNN necesită o creștere a personalului.

Ne asigurăm în continuare că indiferent de parcursul pandemiei implementăm cele mai eficiente măsuri care să ne permită funcționarea normală și avansarea cu aceste proiecte mari pe care le avem, în timp ce ne asigurăm că personalul nostru este protejat și în siguranță.

Vacanță în țara sau străinătate

Nu voi pleca în vacanță în vara aceasta întrucât avem mai multe proiecte care au început să se contureze și trebuiesc aduse la un prag de maturitate auto-sustenabil. În acest sens, voi contempla o vacanță, mai răcoroasă, în iarnă, la ski, dacă condițiile sanitare o vor permite. Probabil, însă, că îmi voi lua câteva zile libere pentru a mă bucura de litoralul românesc și Delta Dunării în cursul a 2-3 weekend-uri prelungite.

Despre cum își vor petrece vara liderii din diferite industrii regăsiți în următoarea ediție a Forbes România, care va apărea pe piață la finalul lunii august.