FacebookTwitterLinkedIn

Cosmin Dobraniș  este absolvent al Facultății de Administrație și Afaceri din cadrul Universității București și se află în funcția de Country Director al companiei pentru România și Ungaria începând cu anul 2014, având o experiență de 15 ani în domeniul vânzărilor.

În dezvoltarea businessului, Cosmin Dobraniș a mizat constant pe îmbunătățirea performanțelor produselor lansate pe piață și pe oferta generoasă de dispozitive de calitate la o gamă de prețuri variată. La începutul anului trecut, Mio a lansat în România pentru prima dată o camera video dotată cu senzor de mișcare Sony Starvis, capabilă să filmeze la rezoluţia Full HD, cu 60 cadre pe secundă.

În 2017, Mio Technology a înregistrat o cifră de afaceri de 2,2 milioane de euro în România, dintre care 1 milion de euro obținuți din vânzarea camerelor video auto, iar 1,2 milioane din sistemele auto de navigație. Mai mult, cota de piață raportată la valoare s-a ridicat la 25% pe segmentul de navigații, respectiv 40% pentru camerele video auto.

Compania se află permanent în pas cu tehnologia wearables și pune la dispoziție accesorii care dețin capacitatea de a interacționa constant cu utilizatorul, adaptate în funcție de stilul de viață al acestuia. „În ceea ce privește segmentul wearables, Mio a înregistrat în România cele mai multe unități vândute din toată regiunea balcanică. La nivel valoric, însă, prețul de comercializare per unitate în cazul brățărilor de fitness a scăzut în semestrul 2 chiar și cu 40%, totul pentru a stimula achiziția. ”, menționează Cosmin Dobraniș.

Planuri pentru 2018

Profitul companiei de origine taiwaneză a avut parte de o ușoară scădere în anul 2017, comparativ cu 2016, situație cauzată în special de micșorarea pieței de navigații, dar și a scăderii prețului mediu de achiziție a unei camere video auto.

Totodată, Consmin Dobraniș menționează că „Interesul românilor pentru GPS-uri a scăzut pe fondul creșterii popularității aplicațiilor cu informații din trafic în timp real. Astfel, tendința pe piața de profil a fost una de scădere, -15% la nivel de unități și -22% în valoare, iar estimările pentru 2018 se încadrează în aceiași parametri”.

Pentru 2018, însă, Cosmin Dobraniș își propune să se axeze pe sectorul de navigații prin lansarea unui GPS nou, al cărui preț de achiziție va fi mai mic. Liderul subliniază că acest lucru va fi posibil prin intermediul utilizării unor hărți cu funcții și specificații reduse, ca cele folosite pe scară largă de competitorii locali. „Astfel, Mio va întra pe segmentul de piață al produselor de navigație mai ieftine, care în prezent înseamnă aproximativ 70% din întreaga piață de navigații auto”, declară acesta.

În prezent, primul obiectiv de pe agenda Mio Technology îl reprezintă lansarea unui nou GPS pe piață care, spre deosebire de cele din gama actuală, vine cu harta Open Street Map. „În egală măsură, consolidarea gamei, dar și a vânzărilor pe camerele video auto reprezintă o prioritate pentru companie”, adaugă reprezentantul companiei.

Provocări pentru 2018

Cosmin Dobranis recunoaște că una din provocările majore pentru anul care tocmai a debutat constă în faptul că businessul pe care îl conduce se află într-o permanentă competiție cu firmele mici care crează și furnizează produse la prețuri foarte mici, dar a căror calitate este îndoielnică: „Aici este și lupta pentru care trebuie să ne pregătim: să schimbăm comportamentul de consum al clienților, să le aratăm faptul că un preț mai mic înseamnă automat și funcții mai puține, care nu le vor satisface nevoile actuale și viitoare, mai ales că vorbim despre dispozitive destinate siguranței și securității personale și a bunurilor de valoare”.