Cautare
, Staff

ForbesLife |
|

Corul Madrigal – corul românesc a răsunat la Londra, într-un concert extraordinar la British Museum

În 24 aprilie, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, a susținut un concert la Bristish Museum, fiind primul ansamblu coral care a cântat în Sala Rotondă de Lectură a muzeului, inaugurată în 1857 de Regina Victoria. Publicul, care a stat la coadă ca să prindă un loc la recitalul extraordinar, a ascultat cu ochii închiși și aproape fără să respire concertul pretigiosului ansamblu coral. 
Concert Corul Madrigal la British Museum_3

În acest an, Corul Madrigal, care aniversează 55 de ani de activitate neîntreruptă, va susține mai multe concerte în orașe importante din Europa, dar și în țară, unde va celebra Centenarul Marii Uniri.

Sala Rotondă de Lectură din Bristish Museum, închisă pentru public din 2013, și-a redeschis temporar ușile, unde preț de peste o oră, cei peste 200 de spectatori au ascultat fascinați concertul Corului Madrigal. O suită de madrigale și motete specifice Școlii Europene și lucrări românești de secol XX a răsunat impecabil în monumentala sală de lectură inaugurată în 1857. Acustica remarcabilă a spațiului a pus în valoare rafinamentul sonor al ansamblului, iar publicul impresionat a aplaudat la final minute în șir. Concertul Corului Madrigal a fost susținut în cadrul Festivalului „Europe and the world” și s-a bucurat de prezența Excelenței Sale, domnul Dan Mihalache, Ambasadorul României în Marea Britanie și a domnului Dorian Branea, Directorul Institutului Cultural Român în Londra.

Recitalul Corului Madrigal a fost o revelație, În acest spațiu în care liniștea domnește de secole nu au mai avut loc evenimente muzicale, cred că este o premieră absolută. Corul Madrigal a făcut să răsune astăzi, între aceste ziduri, una dintre cele mai frumoase interpretări muzicale”, a declarat Hilary Williams, Art History Education Officer la British Museum.

Cu o zi înainte de recitalul de la British Museum, Corul Madrigal a fost invitat în studioul BBC Radio 3, post de radio care are o audiență de 2,12 millioane de ascultători, pentru a susține un scurt recital în cadrul emisiunii „In Tune”, prezentată de Katie Derham.

Pentru corul nostru este un moment istoric. Te emoționezi, ca român, când într-o țară cu o asemenea tradiție corală, auzi publicul spunând că Madrigalul este cel mai bun cor pe care l-au auzit vreodată, a spus Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Turnee internaționale în 2018

În acest an, Corul Madrigal, ca reprezentant și ambasador cultural al României, va susține mai multe turnee în străinătate: în Portugalia, apoi în Egipt, după care va urma un turneu în Franța, cu recitaluri la Lyon și la Paris, în prezența președinților Emmanuel Macron și Klaus Iohannis. În octombrie, Corul Madrigal va susține un concert în Serbia, iar în decembrie va cânta în Catedrala Saint Pierre din Geneva, Elveția.

Peste 1500 de coruri în Programul Național Cantus Mundi

Anul acesta, membrii Corului Madrigal își propun să dezvolte și mai mult Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare proiect de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin, Directorul de Onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. În 2018, membrii Madrigalului vor susține peste 50 de workshopuri de dirijat coral în mai multe orașe din țară.

Anul acesta, pe lângă cele 156 de coruri existente în Capitală, vom înființa încă 150 de coruri de copii în București, iar la nivelul întregii țări vom crește numărul de coruri cu 700. Astfel vom depăși 1500 de coruri în Programul Național Cantus Mundi, care vor însuma aproape 70.000 de copii, a spus Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri, Corul Madrigal va susține un concert extraordinar ce va cuprinde lucrări din istoria muzicală corală a ultimilor 100 de ani. Totodată, în acest an, ansamblul coral va dezvolta alte două mari proiecte: Muzica Muzeelor, pin concerte susținute în marile muzee din țară și din strănătate, și Muzica Catedralelor, prin recitaluri în mari catedrale europene precum Stephansdom din Viena sau Basilica di San Marco din Veneția, alături de mănăstiri celebre din România.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii