
Schimbările apărute în procedurile de zbor, afectând atât pasagerii și echipajele aeronavelor, dar și personalul din aeroporturi, îi fac pe experții industriei să vadă în coronavirus „o nouă formă de terorism care a declanșat cea mai mare criză cu care aviația s-a confruntat vreodată”.
Este posibil, de exemplu, ca în anumite situații, procedurile de check-in să dureze până la patru ore, ținând cont de distanțarea socială, de măsurile de igienă pentru pasageri și bagaje și de așteptarea pentru îmbarcare. Nouă din zece experți ai industriei aeriene sunt de părere că durata dus-întors a curselor va fi mai mare din cauza protocoalelor care obligă echipajul la igienizarea aeronavei și respectarea măsurilor de igienă din aeroporturi. Pe termen scurt, avantajul ar putea fi numărul redus al pasagerilor, ceea ce ar putea reduce din întârzieri.
La ce să vă așteptați când zburați
Există câteva lucruri pe care operatorii de transport aerian le iau în calcul: eliminarea bagajelor de cabină, închiderea sălilor de așteptare, măști faciale și mănuși chirurgicale, generalizarea serviciilor de self check-in și trimitere a bagajului la cală, pașapoarte de imunitate, teste de sânge instant, tuneluri de dezinfectare. Este posibil ca bagajele, odată ce au fost trimise spre cală, să treacă printr-un tunel de dezinfectare.
Tehnologia digitală și automatizarea vor juca un rol-cheie în viitorul curselor aeriene. Nevoia de a reduce punctele de contact direct în aeroporturi presupune folosirea obligatorie a pașapoartelor biometrice, care le permite pasagerilor să se îmbarce folosindu-și propriul chip ca „document de identitate.” British Airways, Qantas și EasyJet folosesc deja această tehnologie.
Potrivit World Travel and Tourism Council (WTTC), noua normalitate în aeroporturi importante, precum Heathrow, JFK sau Singapore Changi înseamnă folosirea exclusivă a check-in-ului online și a plăților contactless.
Una dintre schimbările radicale la care ne putem aștepta este aceea că în aeroporturi va fi interzis accesul persoanelor care nu zboară. Traseele de circulație pentru pasageri vor fi marcate în conformitate cu regulile de distanțare socială, spațiile de așteptare vor fi mărite, vor fi instalați pereți transparenți de plexiglas la birourile de asistență și puncte de igienizare pentru mâini, precum și scanere de temperatură – și acestea sunt deja în uz în unele aeroporturi.
Într-un document recent analizat de Forbes.com, compania de strategie aeriană SimpliFlying identifică nu mai puțin de 70 de puncte sau zone în care vor apărea schimbări sau elemente noi în traseul obișnuit al unui pasager printr-un aeroport. Tunelurile sanitare, dezinfectarea electrostatică sau cu raze ultraviolete vor face parte din noua regulă, estimează The Telegraph. Oricât de SF ar părea, aceste proceduri se află în teste la aeroportul Heathrow din Londra.
Îmbarcarea
Procesul de îmbarcare se va desfășura fără contact direct, posibil cu recunoaștere facială, deja utilizată pe anumite aeroporturi din SUA. În avioane, se va pulveriza dezinfectant, anumite locuri vor fi blocate iar însoțitorii de bord vor fi echipați în costume de protecție și vor purta măști. Companii aeriene europene importante ca Air France KLM au impus deja obligativitatea acestor măsuri și este de așteptat ca și ceilalți operatori să le urmeze curând exemplul.
Mâncarea
Hong Kong Airlines nu mai servește deloc masa la bordul aeronavelor sale. Tendința în industrie este să se renunțe cu totul la mâncare pe cursele pe distanțe scurte, iar pentru zborurile lungi să fie oferite doar gustări.
Sosirea
Pentru punctele de destinație, SimpliFlying estimează că pasagerii zborurilor internaționale vor trebui să aibă asupra lor un document care să le ateste starea de sănătate, cum ar fi acel pașaport de imunitate care este susținut și Asociația de Transport Aerian Internațional (IATA). Dacă se va descoperi un vaccin împotriva coronavirusului, atunci acesta va fi „pașaportul”.
Conde Nast Traveller consideră că este posibil ca la sosire pasagerilor să le fie luată temperatura și să li se facă testul pentru Covid-19. Unele aeroporturi, precum cele din Viena și Hong Kong, fac deja aceste verificări pentru pasagerii care intră în țară.
IATA recomandă testarea temperaturii, iar linii ariene precum British Airways, EasyJet și Virgin Atlantic consideră că aceasta ar trebui să se facă imediat ce pasagerul a intrat în aeroport.
Nu există o regulă stabilită deocamdată și nu se știe nici în sarcina cui va cădea responsabilitatea acestor teste, dar aeroporturile și liniile aeriene insistă pentru introducerea acelorași proceduri peste tot în lume. Cei de la SimpliFlying cred că în SUA va fi înființată chiar o nouă agenție de sănătate care să coordoneze aceste proceduri.
Ne putem aștepta și la o serie de încercări și eșecuri, așa cum s-a întâmplat după atentatele din 11 septembrie. „Vor fi elaborate protocoale noi de check-in, pe baza tehnologiilor digitale; vor fi disponibile numeroase puncte de igienizare a mâinilor, inclusiv în zonele de depozitare a bagajelor; se vor folosi plățile contactless în detrimentul celor cash; pasagerii vor folosi mai mult scările decât lifturile, deoarece distanța este mai greu de păstrat”, se arată în raportul WTTC citat de Forbes.com.
Călătoriile se vor face mai întâi către destinații locale, apoi către țări învecinate și abia pe urmă vor fi reluate călătoriile în regiune sau pe distanțe mai mari, arată WTCC, care consideră că primii care vor porni la drum vor fi cei între 18 și 35 de ani, grupă de vârstă care pare să fie și cea mai puțin vulnerabilă la infectarea cu noul coronavirus.
Este posibil ca liniile aeriene mici să dea faliment, după cum se poate ca interiorul avioanelor să fie reconfigurat pentru respectarea distanței de siguranță. Acest fapt are drept consecință scăderea numărului de pasageri și scumpirea zborului.
Noile standarde, proceduri și protocoale vor fi elaborate în urma consultărilor la care participă reprezentanții unor asociații din diverse sectoare ale călătoriilor aeriene, cum ar fi IATA, Airport Council International (ACI), Cruise Lines International Association (CLIA), United States Travel Association (USTA), Pacific Asia Travel Association (PATA), International Civil Aviation Organisation (ICAO), Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), European Travel Commission (ETC) și World Tourism Organisation (UNWTO).
Însă, cu atât de multe reguli și proceduri, cu tuneluri de dezinfectare, sisteme biometrice și pașapoarte imunitare, viitorul turismului nu este deloc roz. „Cum nu se întrevăd speranțe pentru obținerea unui vaccin, vor trece luni, poate ani până când liniile aeriene vor opera același număr de zboruri ca înainte de criză. Chiar dacă zborurile se vor relua, industria va suferi transformări similare celor care au urmat atentatelor din 11 septembrie”, scrie New York Times.