FacebookTwitterLinkedIn

Răspunsul: multe ore…sau chiar zile, conform unui studiu publicat săptămâna aceasta de către cercetătorii de la Universitatea Princeton și UCLA.

Noul coronavirus supraviețuiește până la 3 ore în aer, după ce o persoană contaminată a trecut prin zonă.  COVID-19 se poate transmite de la o distanță de 4,5 metri de „sursa” infecției și rezistă pe diferite suprafețe până la 2-3 zile.

Cercetătorii au descoperit că virusul rămâne activ pe suprafețe o perioadă îndelungată. De exemplu, COVID-19 supraviețuiește pe carton până la 24 de ore, iar pe plastic și oțel până la două sau trei zile.

Studiul avertizează că testele făcute în laborator ar putea să nu reflecte 100% realitatea, dar este un mic pas pentru a înțelege cât de „agresiv” este virusul, dar și modalitățile de prevenire a răspândirii bolii.

Bineînțeles, dinamica de transmitere a COVID-19 este dificil de studiat în mijlocul unei pandemii, pentru că spitale și toate celelalte spații publice fac tot posibilul să dezinfecteze suprafețele, ceea ce face dificilă studierea modului în care se comportă virusul în „libertate”.