Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

CORONAVIRUS |
|

Coronavirus: Lumea se confruntă deja cu o recesiune?

Din păcate, nu se mai poate vorbi despre perspectiva intrării într-o recesiune economică, ci putem spune deja că ne aflăm în această situație. Criza declanșată de coronavirus a impus schimbări majore atât în relația dintre afaceri și clienți, cât și între stat și cetățean. Când toată criza se va termina economia, guvernul și munca nu vor mai arăta la fel, potrivit unei analize BBC.
 aboneaza-te
recesiune

Din punct de vedere tehnic, o recesiune nu e confirmată, în mod normal, decât după ce aceasta trece. Dacă avem noroc, aceasta nu va ține mult, însă efectele sunt deja mari, scriu jurnaliștii de la BBC.

Nici nu prea contează dacă din punct de vedere tehnic e o recesiune sau nu. Ceea ce trăim poate fi descris prin cât de brusc și de ascuțit este resimțit șocul crizei.

Pe lângă criza sanitară și frica care se naște, există tulburări sociale masive în activitatea de zi cu a oamenilor, care s-au răspândit la o scară globală. Planeta a mai trecut prin pandemii, dar niciodată într-o economie care se baza atât de mult pe continuitate ca cea de astăzi. Modelul economic existent nu este pregătit să facă față acestui blocaj.

Niciodată nu a existat o infecție cu un grad de răspândire așa de mare într-o eră în care medicina a fost suficient de evoluată să detecteze și să mobilizeze toate resursele necesare pentru ca aceasta să fie stopată. Cunoștințele de astăzi justifică blocajul. Societatea și economia sunt forțate să-și desfășoare activitatea în funcție de statisticile medicale.

Ce înseamnă asta pentru economie? În acest moment, se pun mai multe probleme: încrederii în piață, raționalizarea resurselor și remodelarea relației dintre furnizori și clienți — iar afacerile sunt forțate să evalueze ce anume are prioritate.

Există un nou contract social în care noi — persoane, părinți și angajatori — ne jucăm rolul, acceptând o perturbare fără precedent în viața noastră socială și de muncă și în libertatea noastră.

Companiilor li se cere să nu se mai concentreze doar pe profit, ci mai ales pe problemele comunității și ale societății.

Este legitim să ne întrebăm dacă, la finalul acestei crize, lucratul de acasă va deveni mai mult o normă, iar videoconferința va înlocui multe călătorii de afaceri?

Care va fi cu adevărat efectul blocajului asupra elevilor și al studenților? Unele predicții dau ca probabilă prelungirea carantinei până toamna viitoare, ceea ce ar perturba funcționarea normală și a următorului an școlar.

Profesorul Graemo Roy, directorul Allender Institute, spune că o situație similară nu a mai fost întâlnită demult: „Schimbarea de proporții la scară largă a economiei noastre, ca răspuns la situațiile de urgență pentru sănătatea publică, este diferită de orice am văzut de la al Doilea Război Mondial. Recuperarea din efectele opririi economiei va dura luni, dacă nu chiar ani. Cheia stă acum în încercarea de a diminua pe cât posibil cicatricile lăsate de această criză”.

Sursa: bbc.com

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii