Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

CORONAVIRUS |
|

Coronavirus: Datoriile companiilor vor crește cu 1.000 de miliarde de dolari (studiu)

Datoriile companiilor din întreaga lume vor crește cu mai bine de 1.000 de miliarde de dolari în 2020 în urma pandemiei de coronavirus, arată un studiu care a analizat activitatea celor mai mari 900 de firme.
 aboneaza-te
bani finante

Datoria globală totală a sectorului corporate va înregistra o creștere de 12% până la aproximativ 9.300 miliarde de dolari, transmite Agerpres.

Aceste cifre sunt comparabile cu datoriile unor țări de mărime medie, în condițiile în care anul trecut datoria globală totală a sectorului corporate a avut o creştere de 8%, stimulată de fuziuni şi achiziţii, dar şi de firme care s-au împrumutat pentru a finanţa răscumpărări de acţiuni şi plata dividendelor. 

Însă creşterea din 2020 este motivată de conservare întrucât virusul a afectat profiturile.

Companiile au accesat deja pieţele de capital pentru 384 miliarde de dolari în perioada ianuarie-mai anul curent, iar Meyer estimează că în ultimele săptămâni a fost înregistrat un nou record cu privire la emiterea de datorii de către firmele cu un rating redus care emit datorii cu un randament ridicat, mai scrie Agerpres.

Companiile incluse în grupul celor 900 de companii au datorii mai mari cu 40% comparativ cu situaţia din 2014, iar creşterea datoriilor a devansat creşterea profiturilor. Colectiv, profiturile înainte de taxe ale celor 900 de companii au crescut cu 9,1% până la 2.300 miliarde de dolari.

Companiile americane deţin aproape jumătate din datoria globală totală a sectorului corporate, la 3.900 miliarde de dolari, şi de asemenea au înregistrat cea mai rapidă creştere a datoriilor din ultimii cinci ani. Acestea sunt urmate de cele din Germania, cu datorii de 762 miliarde de dolari. În plus, Germania are şi trei din cele mai îndatorate firme, inclusiv numărul unu mondial constructorul auto Volkswagen ale cărui datorii au ajuns la 192 miliarde de dolari, aproape de cea a unor ţări precum Africa de Sud şi Ungaria.

De reținut că un sfert din cele 900 de companii nu au datorii deloc, iar unele au mari rezerve de numerar. Cele mai mari astfel de rezerve sunt cele de 104 miliarde dolari care aparţin Alphabet, firma mamă a Google. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii