FacebookTwitterLinkedIn

Liderii companiilor Alibaba, Baidu și Huawei au accelerat inițiativele companiilor pe care e dețin în domeniul sănătății. Startup-urile de tehnologie sunt integral implicate alături de doctori, oameni de știință și oficialități guvernamentale în combaterea virusului. Iată 10 modalități prin care inteligența artificială, analiza datelor și tehnologia sunt folosite pentru a combate pandemia declanșată de virusul COVID-19.

 1. AI, folosit la identificarea, monitorizarea și detectarea focarelor de infecții

Cu cât putem urmări mai bine virusul, cu atât îl putem controla mai bine. Prin analiza știrilor, platformelor sociale și a documentelor guvernamentale, AI poate învăța să detecteze unde sunt focare de infecții. Startup-ul canadian BlueDot’s a tras un semnal de alarmă cu privire la izbucnirea unei epidemii cu câteva zile înainte ca autoritățile să anunțe măsuri penntru combaterea răspândirii virusului.

 2. AI, folosit la stabilirea diagnosticului

Compania Infervision a lansat soluții pe bazate pe AI pentru medicii din prima linie în ceea ce privește diagnosticarea bolii. Acestea sunt destinate departamentelor de imagistică, solicitate intens în această perioadă. De asemenea, gigantul de e-commerce Alibaba a dezvoltat un sistem de diagnostic pe bază de AI, cu o rată de succes, susțin ei, de 96%.

 3. Procesarea cererilor de asistență medicală

În aceste momente, nu doar personalul medical clinic e suprasolicitat, ci și cel administrativ. Platforma de blockchain AntiFinancial a dezvoltat un sistem care să reducă contactul uman, atunci când oamenii au nevoie de asistență medicală.

4. Dronele livrează medicamente în zone afectate

S-a dovedit că una dintre cele mai sigure și eficiente modalități de transport al medicamentelor este cu ajutorul dronelor. Compania Terra Drone transportă, cu risc minim, medicamente și provizii din centrul de diagnostic din regiunea Xinchang către spitale. Dronele mai sunt folosite pentru supravegherea zonelor afectate, în scopul de identica persoanele care nu se supun măsurilor de prevenție.

 5. Roboții sterilizează, livrează mâncare și alte lucruri necesare

Roboții sunt imuni la virusuri și sunt ideali pentru a fi folosiți în procesul de sterilizare al hranei. Roboții UVD ai companiei Blue Ocean Robotics folosesc raze violete pentru exterminarea virusurilor și ai bacteriilor. În China, roboții companiei Pudu Technology sunt folosiți în activități de catering în peste 40 de spitale.

 6. Dezvoltarea unor medicamente

Google’s DeepMind a folosit algoritmi pentru a înțelege mai bine proteinele din care este alcătuit virusul și a publicat descoperirile pentru a fi de folos în găsirea unui leac. De asemnea, compania BenevolentAI își folosește intens capacitățile AI în găsirea unui tratament. La câteva săptămâni de la izbucnirea pandemiei. algoritmii au început să propună medicamente deja existente care ar putea fi utile.

7. Materiale avansate folosite pentru protecție

Compania israeliană Sonovia speră să oferă sistemului medical echipamente eficiente. Mai exact, măști din material antibacterian și antipatogen care se bazează pe nanoparticule de metal-oxid.

 8. AI, folosit la identificarea celor care nu se supun măsurilor de prevenție

Se vorbea încă de dinaintea izbucnirii crizei declanșate de virusul COVID-19 despre sistemul controversat de supraveghere prin recunoaștere facială în China. De această dată, sistemul de recunoaștere facială și detectarea temperaturii copului furnizat de compania Sense Time se dovedește a fi util. Guvernul chinez a dezvoltat un sistem de monitorizare numit Codul Sănătății, care folosește analiza complexă a datelor, pentru a determina factorii de risc ai fiecărui individ în funcție de unde a călătorit, cât a stat în zonele roșii și cu cine a intrat în contact. Cetățenilor le este atribuită o culoare (roșu, galben sau verde) și în funcție de asta se decide dacă vor fi plasați în carantină, informații pe care le pot accesa prin popularele aplicații de mesagerie WeChat și Alipay.

9. Boți folosiți pentru propagarea informației

Oamenii pot beneficia de consultații medicale prin intermediul aplicației WeChat, administrată de Tencent. Boții aplicației au fost esențiali celor care ofereau servicii de turism pentru că furnizau în timp real informații despre cum evoluează lucrurile.

 10. Supercomputere care lucrează la dezvoltarea unui nou vaccin

Resursele de cloud computeing și supercomputerele companiilor Tencent, DiDi și Huawei sunt folosite de experți în dezvoltarea unui vaccin împotriva coronaviruslui. Viteza de calcul a acestor computere este mult mai mare decât a celor standard.

În această situația dificilă provocată de coronovirus, tehnologia, inteligența artificială și analiza datelor oferă societății soluții importante în depășirea crizei.