FacebookTwitterLinkedIn

„Este foarte greu să te gândești la o industrie a serviciilor care nu este zdrobită sau nu este pe punctul de a fi zdrobită de aceste două șocuri. Iar industria serviciilor reprezintă mai mult de trei sferturi din economia noastră. Tocmai aceleași șocuri lovesc și în străinătate. M-am trezit în această dimineață la vestea că Fiat Chrysler a suspendat producția de vehicule în Europa. Companiile aeriene americane au în vedere acum oprirea tuturor zborurilor interne după ce zborurile lor străine au fost în mare parte interzise”, descrie Profesorul Kotlikoff starea actuală.

Piața chineză oferă un model prin care se poate prezice evoluția economiei globale. „Pentru a înțelege ce s-ar putea întâmpla cu sectorul nostru de servicii (n.r. — sectorul american), precum și cu producția industrială, trebuie să urmărim cele mai recente cifre din China. Acestea arată o scădere de 20% a vânzărilor cu amănuntul în ultimele două luni. Declinul Chinei în producția industrială a fost de 13%. Pentru a pune aceste rapoarte în perspectivă, scăderea, de la maxim la minim, în PIB-ul real (ajustat al inflației) din SUA în Marea Recesiune a fost de doar 3%. Vârful până la reducerea producției în Marea Depresiune a fost de 25%. Prin urmare, sectorul serviciilor din China se află deja în criză economică”, continuă profesorul Kotlikoff .

La întrebarea arzătoarea de pe buzele tuturor din aceste zile cu privire la o nouă criză economică, Laurence Kotlikoff are un răspuns deloc încurajator: „E greu de crezut că nu vom avea o nouă criză economică”.

Profesorul Kotlikoff avertizează că cei care vor avea cel mai mult de suferit sunt cei fără studii superioare: „Doar 6% din astfel de lucrători lucrau de acasă în condiții normale. Mulți lucrători cu venituri mici trăiesc de la o zi la alta”.

Cât de gravă va deveni situația economică mondială depinde de cât de repede virusul va putea fi ținut sub control. Profesorul Kotikoff încearcă să identifice câteva metode prin care virusul ar putea fi stăpânit.

Metoda 1: Să-i spunem președintelui Trump să-și folosească puterile magice, doar zice că deține controlul.

Metoda 2: Să lăsăm virusul să-și facă de cap și să omoare câți e nevoie, iar cei în viață să capete imunitate. Ca să fie clar, asta este o invitație la Holocaust, dar, după câte se pare este planul președintelui. Nu a făcut nimic de parcă ar fi ceva obișnuit.

Metoda 3:  Distanțarea socială voluntară sau obligatorie. Acest lucru va evita ca spitalele să fie depășite, însă nu este suficient. Odată ce numărul de cazuri noi scade și oamenii ies, ce împiedică virusul să facă ravagii din nou?

Metoda 4: Carantină totală pentru întreaga țară pentru două sau trei săptâmâni. Livrările de mâncare să fie făcute de armată. În intervalul acesta ar trebui să fie produse teste pentru întreaga populație și oamenii să fie testați o dată pe săptămână.

Metoda 5: Un vaccin. Se pare că pe acest lucru se bazează economia. Din păcate, nu sunt semne că un vaccin va fi disponibil până la finalul anului.

Profesorul Kotlikoff avertizează totuși că în fișa postului unui economist nu intră și capacitatea de prezicere a evoluției bursei. Zvonurile că întreaga țara ar putea intra în carantină pentru următoarele două săptămâni se intensifică. Kotilkoff riscă totuși să spună că, în condițiile în care toată lumea intră în carantină pentru următoarele săptămâni, este de așteptat ca abia peste un an piața să revină la normal.