FacebookTwitterLinkedIn

Corina Ion este psihoterapeut și s-a concentrat în studiile sale pe ideea de fericire, de aceea am invitat-o la o mică discuție despre ce înseamnă fericirea și cum ajungem la ea.

În ce se măsoară fericirea?

Fericirea se măsoară în momente și în gânduri. În momente, pentru că cel mai simplu de recunoscut sunt emoțiile pozitive care apar într-o anumită situație. În gânduri, pentru că experiențele se trăiesc iar apoi se gândesc. Fericirea se măsoară în acțiuni concrete, care să ne valorifice potențialul. Iar adevăratul potențial este dezvăluit atunci când depășim greutățile vieții. Fericirea se măsoară în relațiile împlinite de la care ne încărcăm sau pe care ne bazăm în momentele dificile. În frecvența cu care, reflectând la viața ta, îți spui zâmbind că trăiești o viață fericită.

De unde înveți cum să fii fericit?

Orice copil știe să fie fericit, face lucrul acesta în mod natural. Ideal ar fi să îi oferim cadrul în care să ia contact cu fericirea lui cât mai des posibil. Iar acest lucru să se întâmple acasă, la școală, în comunitate. Deci, copiii își dau întâlnire cu fericirea frecvent. Adulții au marele talent de a le sabota sau de a-și sabota întâlnirile, din diverse motive.  Ajung astfel să se rătăcească și tot ceea ce trebuie să învețe este drumul înapoi spre fericirea lor. Drumul lor, nu drumul părinților lor.

Care este părerea ta despre cărțile care promit că te învață cum să fii fericit? Sunt o lectură pe care o recomanzi? Dă-ne câteva exemple.

Și eu am învățat, la rândul meu, din anumite cărți bune, unele dintre ele traduse și în limba română. Cărțile, cursurile, pot aduce claritate în viața noastră. Lecturile sunt un punct de pornire, necesar, dar nu și suficient, dacă nu planificăm ceva concret în acest sens. Alegeți o carte din cele de mai jos și citiți-o pe îndelete, fără să vă grăbiți să parcurgeți toată lista. Dacă o alegeți pe prima, vă asigur că întâlniți acolo suficiente sugestii practice.

„Cum să fii fericit”, de Sonja Ljubomirsky

„Avantajul fericirii”, de Shawn Achor

„Omul în căutarea sensului vieții”, de Viktor Frankl

„Flourish”, de Martin Seligman

„Cea mai frumoasă istorie a fericirii”, de Andre Comte – Sponville

„Mindfulness pentru începători”, de Jon Kabat – Zinn

„Mica enciclopedie Hykke”

„Cum să fii fericit în România”.

Pot fi o mulțime de răspunsuri la întrebarea „ce-i face pe oameni fericiți”. Dar știm care e lucrul esențial care stă în calea fericirii oricărui om?

Fericirea exclusivă a celorlați stă în calea fericirii tale. Când te faci singur sau când te-au făcut alții responsabil de fericirea lor, stai la barieră și aștepți să treacă trenul. Dar este o rută foarte aglomerată.

Ce studii ai? Cum te-ai pregătit ca să susții cursul pe care-l începi din 12 august la Fundația Calea Victoriei – „Cum ne construim fericirea”?

Formarea mea este de psihoterapeut. Am absolvit masteratul de Psihoterapie Cognitiv Comportamentală și Hipnoză, efectuând ulterior specializări în psihologie pozitivă, terapie sistemică și psihologia performanței sportive. În domeniul psihologiei pozitive, am considerat că cel mai bine pot învăța direct de la sursă. Așa că, am ales cursul conceput de profesorul Martin Seligman de la University of Pennsylvania și programul coordonat de Tal Ben-Shahar la Wholebeing Institute. Citesc în continuare, merg la cursuri pe alte specializări, adaug experiența practică din cabinet iar la final un strop de umor și curiozitate.

Cum a apărut în cazul tău interesul pentru subiectul „fericire”? Ce te-a făcut să studiezi subiectul atât de în profunzime?

La un curs opțional de consiliere vocațională, o tânără profesoară aduce, tangențial, în discuție subiectul „psihologie pozitivă”, spunând că există așa ceva, ce nu se studiază la facultate. Pixul meu a notat repede, pe marginea caietului, aceste două cuvinte, mânat de o curiozitate școlărească ce nu m-a părăsit. Pe acest subiect am fost autodidactă. Am căutat cărți, cursuri, prelegeri. Timp de trei ani de zile am urmat acest curs auto-impus. Îl consider un subiect obligatoriu, alături de celelalte discipline școlare. Este nu doar un drept, dar și o responsabilitate de a ne crește copiii, asumat și responsabil, în acest spirit.

Ce înseamnă pentru tine psihologie pozitivă?

Știm că omul funcționează după trei principii: căutarea plăcerii, evitarea durerii și reducerea energiei consumate pentru obținerea confortului. Am aflat foarte multe despre evitarea durerii, prin studii și cercetări. Am obținut informații valoroase pentru noi, ca ființe, despre vindecare și funcționalitate. Psihologia pozitivă are ca arie de interes optimizarea stării noastre de bine. Pune existența umană sub semnul emoțiilor pozitive frecvente, a valorilor morale, a sensului atribuit acțiunilor și întâmplărilor. Avem nevoie să ne formăm, ca popor, în această filosofie sănătoasă de viață.

Sunt cărți de dezvoltare personală care ne îndeamnă să ne antrenăm ca să vedem doar „partea plină a paharului” și să o ignorăm sau minimizăm pe cea goală. Este aceasta, pe termen lung, o cale către fericire?

Acesta este un tip de exercițiu folosit mai mult în sportul de performanță pentru a îmbunătăți concentrarea. Dacă partea goală a paharului devine un stimul perturbator, atunci te antrenezi să îl ignori, în anumite circumstanțe, pentru a performa la un nivel superior. Să vezi doar partea plină a paharului, în majoritatea situațiilor, înseamnă o îngustare a câmpului conștienței și o știrbire a realității.

Partea aceea goală spune și ea o poveste. Problema nu este că există o parte goală a paharului, important este cum mă raportez la ea. Cred că, dacă o ignor, pierd ceva din savoarea unor momente trecute. Poate paharul pe jumătate gol îmi este mult mai de folos, pe termen lung, decât dacă era plin. Pentru simplul fapt că trebuie să mă mișc să îl umplu.

Fake it till you make it – ce părere ai despre această afirmație?

Există strategii de scurtă durată, atunci cand ai nevoie rapid de o schimbare de stare. Aceasta este o formulă care îndeamnă, de fapt, la acțiune. Presupune o constientizare a situației prezente, a felului în care mă simt, urmată de decizia de a acționa imediat.

Dar este necesar să știi cum să păcălești sistemul. Există astfel de trucuri, cum este cel cu creionul. Dacă vrei să îți îmbunătățești starea de spirit, ții un creion între dinți câteva minute. Activarea mușchiului zigomatic va trimite informația la creier că ești vesel, bucuros. Iar creierul va răspunde, așa cum ar face-o în mod normal, cu un strop de dopamină și serotonină, care vor învigora organismul.

Este legată fericirea de reușita în viață?

Sunt mituri care ni se transmit încă din copilărie. Unul este acela că dacă se schimbă ceva în circumstanțele noastre de viață, atunci vom fi fericiți. Și noi încercăm frecvent să schimbăm locul de muncă, anturajul, bunurile materiale, în speranța că vom atinge fericirea și aceasta va rămâne.

Vă invit să priviți Fericirea și Reușita în viață ca pe două personaje, două prietene ale fiecăruia dintre noi. Care vreți să vă însoțească mai mult în călătoria voastră? Pe care vreți să o invitați mai des alături de voi? Care ar fi disponibilă mai mult, ar avea mai mult timp liber? Vă cunoaște vreuna dintre ele de mai mult timp? Poate locuiește chiar cu voi. Dar familia voastră, pe care dintre cele doua ar îndrăgi-o mai mult? Când, într-o zi, vă veți întâlni cu Reușita în viață, să știți că este Fericirea cea care v-a arătat drumul până la ea.

Interviu realizat de Fundația Calea Victoriei.