Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering automotive and transportation, as well as other industries. Have any news tip? Drop me an email at iulian.luca@forbes.ro

News |
|

Coreea de Nord ar fi repornit reactorul care produce plutoniu la complexul nuclear Yongbyon

Coreea de Nord pare să fi repornit reactorul ce produce plutoniu din complexul nuclear Yongbyon, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu aceasta.
Old,Cracked,Wall,With,Radiation,Warning,Sign,And,Painted,Flag,

O repornire a acestui reactor, cu o capacitate de cinci megawaţi, ar putea însemna că Phenianul îşi continuă programul de dezvoltare nucleară, cu încălcarea flagrantă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, transmite AFP, conform Agerpres.

„De la începutul lui iulie, există indicii, printre care deversarea de apă de răcire, compatibile cu funcţionarea reactorului”, a subliniat AIEA în raportul său anual.

Reactorul din Yongyon ar fi fost oprit de la începutul lui decembrie 2018, precizează raportul datat de vineri.

Viitorul acestui complex nuclear a fost unul dintre punctele de divergenţă din timpul summitului din 2019, de la Hanoi, dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american de la acea vreme, republicanul Donald Trump, care s-a soldat cu un eşec.

Coreea de Nord a propus atunci destructurarea unei părţi din complexul Yongbyon, dar nu şi a altor infrastructuri de producţie nucleară, în schimbul ridicării “parţiale” a sancţiunilor economice. Această ofertă a fost respinsă de Washington şi de atunci negocierile dintre cele două ţări se află într-un punct mort.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii