Cautare
, Contributor

Sfatul specialistului |
|

Copiii și „secretele“ Soarelui

Ieși, copile cu părul bălai, afară și râde la soare, doar s-a îndrepta vremea“. Și vremea se îndrepta după râsul lui. Așa era în amintirile lui Creangă - copiii, iarba și Soarele, complici în joacă. În ultima vreme, însă, rareori razele mai gâdilă. De cele mai multe ori atacă agresiv pielea imatură și vulnerabilă a copiilor, care au nevoie zilnică de „scut“ de protecție solară.
shutterstock_183247469_1

Chiar dacă adulții sunt familiarizați cu pericolul soarelui și conștienți de riscurile expunerii prelungite, greu intuiesc vulnerabilitatea extremă a celor mici. Vorbim totuși de pielea copiilor, încă în curs de dezvoltare, imatură, subțire, sensibilă în fața razelor puternice. De ce are nevoie și cum o putem ajuta? Am povestit despre acest lucru cu dr. Diana Plăcintescu, medic primar dermato-venerologie și am aflat sfaturi utile despre sănătatea celor mici.

Ce „secrete“ ascunde soarele?

Razele soarelui provoacă reacţii biologice pozitive, din care principală este sinteza de vitamina D. Această vitamină stimulează metabolismul calciului şi favorizează creşterea osoasă, beneficii importante în dezvoltarea sănătoasă a copiilor.  Radiaţiile solare au însă şi efecte biologice dăunătoare. Pe termen scurt, expunerea exagerată la soare poate duce la insolație și arsuri solare, iar pe termen lung produce îmbătrânirea pielii și boli grave cutanate.

Cum se comportă pielea sub razele solare?

Imaginați-vă pielea ca pe o pânză. Expusă la soare, se întâmplă două lucruri: se ciuruiește țesătura – în cazul dermei, straturile de colagen, într-un fel sau altul sunt pirogravate – și se decolorează sau se pătează – pe piele apare o pigmentare. Drept urmare, pielea „se deșiră“, pierde țesut de susținere, aspect care nu este vizibil la vârsta copilăriei datorită funcției de regenerare continuă. Însă pielea are memorie, nu uită nimic. Iar dozele cumulative de arsură pe care le simțim se vor vedea în timp.

Prin urmare, copilăria este o perioadă-cheie în relaţia cu soarele…

…iar părinţii au un rol major în protecţia pielii copilului. Pentru că în timpul copilăriei pielea este cea mai receptivă la razele ultraviolete ale soarelui.  Peste 50% din „daunele“ celulare legate de expunerea la soare apar înainte de vârsta de 19 ani. De aceea adulții trebuie să fie foarte vigilenți și să adopte obiceiuri de prevenire esențiale. S-a dovedit că riscul de cancer de piele fatal, de melanom, cel derivat din celule pigmentare, crește exponențial cu numărul de arsuri solare care au dus la descuamarea vizibilă a pielii (de regulă urmarea unor bășici). Cu cât pielea a suferit mai devreme arsuri solare, cu atât riscul este mai mare.

Cum aplicăm corect crema?

Vara, crema de protecție este „mantaua“ noastră de soare. Așa cum ne protejăm de ploaie cu umbrele sau pelerine, așa trebuie să ne protejăm și de razele solare, cu haine potrivite și cremă protectoare. Alegem creme cu factorul 50+, dedicate copiilor (pentru că au filtre speciale și sunt testate ca să nu determine alergii sau iritații oculare) și aplicăm pe zonele expuse. Este important să aplicăm crema în cantitate suficientă, aproximativ 10 ml pentru tot corpul unui copil mic, și să o reaplicăm dacă transpiră, se șterge, intră în apă sau dacă stă în aer liber mai mult timp.

Crema asigură fie o protecție chimică, când conține substanțe care absorb radiațiile și le neutralizează, fie una fizică, atunci când particule inerte de sulfat de zinc sau dioxid de titan formează o peliculă care reflectă complet lumina. Efectul durează aproximativ 2 ore, perioadă în care substanțele active se biodegradează și este nevoie de o reaplicare. Ținând cont că nu recomandăm expunerea prelungită la soare, 2 aplicări pe zi sunt suficiente.

Există și creme din ingrediente naturale, însă nu au efecte decât împotriva arsurii, nu pot fi folosite și ca protecție reală. Ele fac ca pielea să fie mai rezistentă la arsuri, dar nu realizează în mod real protecția pe tot spectrul, astfel unele din efectele nocive întârziate se vor produce oricum.

Protejarea copiilor înseamnă educarea lor!

Susțin moderația, dar nu aprob delăsarea în ceea ce privește o conduită sănătoasă apropo de expunerea solară. Este foarte important să îi educăm pe copii, să învețe să ceară protecție solară – pălării și cremă – așa cum cer să se spele pe dinți. Melanomul este excepțional la copii, însă protecția nu se referă la ce li se poate întâmpla acum, ci la vârsta adultă.

Ce obiceiuri de prevenție ar trebui să ne însușim când vine vorba despre sănătatea pielii copiilor noștri?

În primul rând, copiii până la 2 ani nu se expun la soare în mod intenționat. Deloc. Nu este voie ca pielea lor, sensibilă și lipsită de melanocite – celulele care dau nuanța naturală a pielii noastre și care produc o substanță ce oferă un strat important de protecție naturală, dar care la copiii mici fiind imature, nu o realizează – să ajungă roșie. Acea arsură contează în viitorul copilului. Așadar, chiar dacă nu există nonexpunere absolută, nu avem voie să lăsăm intenționat un copil mic la soare. Până la 6 luni de altfel majoritatea cremelor de protecție solară nu sunt autorizate pentru pielea bebelușilor.

De la 6 luni, protecția solară devine foarte importantă. Prima conduită este legată de protecția mecanică. Atunci când copilul este scos afară trebuie să poarte pălărie și haine din materiale cu protecție UV, care se comportă ca o barieră pentru aceste raze. Aceste țesături fie sunt mai dense, fie sunt tratate sau impregnate cu substanțe chimice care absorb radiațiile, dar care, atenție, după un timp se consumă. Există și produse de spălat hainele care se impregnează și oferă protecție UV care se păstrează până la următoarea spălare. Copilul se joacă sub umbrela de soare sau la umbra pomilor și este plimbat sub acoperișul căruciorului, evitând intervalul 11-16. Atenție, norii nu au filtru UV, însă lumina care trece prin ei nu mai are capacitatea de a arde. Și să nu uităm acasă crema de protecție solară și apa termală îmbuteliată, care are capacitate antioxidantă și protectoare.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii