FacebookTwitterLinkedIn

Claudiu are planuri mari cu fizica, domeniu ce l-a atras de mic copil, răsplătindu-l de-a lungul anilor cu diverse medalii cu valoare internațională. Însă dincolo de aceste rezultate extraordinare, Claudiu este recunoscător pentru gândirea riguroasă și sistematizată pe care a căpătat-o în urma muncii sale.

 „Visul meu este să înțeleg ce a vrut să spună autorul când a rostit vorbele „Să se facă lumină!”. Eu, Claudiu Cotîrlan, la 18 ani, îmi doresc să fac parte din proiectele de cercetare care să scoată la iveală ce se află în spatele acestor cuvinte: fie materia întunecată, fie un nou fenomen cuantic.

 Pasiunea mea pentru fizică s-a dezvoltat din dorința de a înțelege cum funcționează lucrurile. Una dintre primele mele amintiri este alături de tatăl meu construind o mică mașină de curse Lego. De la acele 10 piese am evoluat la modele de nave spațiale cu peste 8.000 de piese, totul într-o încercare continuă de a-mi extinde percepția asupra lumii înconjurătoare.

În școală, matematica mi se părea mult mai abstractă, dar folosită în fizică, îmi oferă un cadru pentru a descrie fenomene naturale. Am început să particip la concursuri de fizică serioase în liceu din ambiția personală de a-mi demonstra că pasiunea mea mă poate aduce pe culmile succesului. Desigur, sunt foarte mândru de rezultatele mele: medalie de argint la Olimpiada Internațională de Fizică, medalie de argint la Olimpiada Europeană de Fizică, medalie de aur la Olimpiada de Fizică a Țărilor Nord-Baltice și medalie de bronz la Romanian Master of Physics, însă am învățat să văd dincolo de ele și să apreciez gândirea riguroasă și sistematizată ce am căpătat-o în urma muncii mele.

 Deși calea pe care o urmez pare a fi o nișă destul de îngustă, nu îmi place să mă las definit de un singur lucru. În paralel cu olimpiadele de fizică am participat și la competiții de dezbatere și de public speaking. Degeaba descopăr o particulă dacă nu pot împărtăși fericirea mea cu cei neexperimentați în domeniu.

 În timpul liber îmi place să contrastez ritmul lent al orelor de studiu cu sporturi extreme, snowboarding-ul off-piste și mountain biking-ul sunt printre preferatele mele.

 În toamna acestui an voi merge la facultate la University of Cambridge, Trinity College sau în SUA la o universitate pe care încă nu am ales-o. Este un vis îndeplinit să am oportunitatea de a studia fizica în același loc în care Stephen Hawking a pus bazele teoriilor sale sau pe meleagurile ce au trimis un om pe lună.”