Cautare
, Contributor

ForbesLife |
|

COOL HUNTING: Invitație la bijuterie – 8 artiști contemporani

„Am plecat în această călătorie cu gândul de a face haină pietrelor ca să-ți îmbrace sufletul și să te alinte în fiecare zi.” Poate una dintre cele mai frumoase declarații de artist, s-a văzut scrisă cu ocazia vernisajului de Bijuterie Contemporană, organizat de Galeria Senso, la mijlocul lui martie, unde am descoperit îmbinări și realizări spectaculoase.
 aboneaza-te
pandantiv-blue-dragonflye-colectia-masca-visatorului

Dacă Gaius Maecenas s-a impus la romani prin poziția sa de protector al artelor și al creativității – sub diverse forme, astăzi mecenatul continuă prin munca și calitatea unor spații care contribuie la susținerea artelor.

La întrebarea „De ce expoziție de bijuterie contemporană?”, directorul galeriei Senso îmi răspunde arătând spre exponate: „Am vrut să tratăm bijuteria ca pe un obiect de artă, să îl punem în vitrină și să îi oferim un statut înalt.” În același timp, Doina Păuleanu, critic de artă și directorul Muzeului de Artă Constanța oferă o incursiune în biografia artiștilor expozanți, onorându-i cu felicitări și aprecieri.

„Concluzia care se poate desprinde din această relatare este simplă: nici măcar o lege nu poate opri femeile să poarte podoabe! Iar cele pe care ni le propun spre plăcută și îndelungă zăbavă la Galeria Senso, Raluca Buzura, Alina Băncilă, Maria Filipescu, Alina Predoiu, Ioana Streza, Brândușa-Atena Ungurașu, Alexandru Burlacu și Marian Nacu, autentici creatori de artă, sunt, cu adevărat, irezistibile” rezumă Doina Păuleanu, în introducerea albumului de Bijuterie Contemporană, în care fiecare artist își descrie creația și inspirațiile.

Le-am luat pe fiecare în parte și mi-au încântat privirea:

Raluca Buzura – creează bijuterii evidente, îndrăznețe, oferindu-le câte o stare personală. Porțelanul reprezintă materialul de bază, fie glazurat, negru, asortat cu aur coloidal, suport din piele artificială albă sau neagră.

„Bijuteria este în viziunea mea, o traducere a trăirilor personale în porțelan (…). Rezultatul acestor trăiri îmi place să cred că este o moștenire, o dovadă a existenței mele ce se răsfrânge asupra societății, făcându-o dacă nu mai bună, măcar mai frumoasă.”  -Raluca Buzura

Alina Băncilă – îmbrățișează pietrele prețioase cu strălucirea alamei. Ametist, agat, hematite, perle, rubine, alamă placată sau turnată cu argint reprezintă instrumentele pe care le modelează și pe care le finisează cu denumiri poezie: Un Soare al meu, Feerie, Ghotic Black.

Maria Filipescu – bijuteriile create de Maria sunt curate, cu un design minimalist, pe care îl completează cu detalii, care devin puncte de interes: fie un portret realizat din rășină colorată, fie un element decorativ împodobit cu swarovski. Le unește grandoarea, alama și argintul.

CITEȘTE ȘI COOL HUNTING: Ananda Khalsa – bijuterii unicat, pictate manual

Alina Predoiu – creațiile sale atrag privitorul atât prin culoare, cât și prin formă. Fie că ies în evidență prin forme mari, fie prin delicatețe și subtilitate, bijuteriile Alinei sunt îmbrăcate în haine prețioase: argint, aur, diamante, safire galbene, turcoaz, chihlimbar sau malachit.

„Ce mă inspiră? Simplu: emoții, gânduri sau impresii născute din firescul unei zile, anotimpuri sau amintiri, trăiri intense care au venit spre mine (…). Așa am ales să comunic, să povestesc și să mă citească lumea.” – Alina Predoiu

Ioana Streza – după cum nota și doamna Doina Păuleanu, Ioana asortează materialele prețioase cu texturi, creând geometrie din argint, pirită, ardezie sau labradorit.

„Am observat că în colecțiile mele, indiferent de punctul de plecare, mă întorc mereu la ideea de contrast.”

Brândușa-Atena Ungurașu – colorează și modelează porțelanul astfel încât capătă forme bine definite: fluturi, măști, păsări. Porțelanul său este pictat cu aur sau platină, sidef lichid sau cupru.

Alexandru Burlacu – calitatea de bază a creațiilor sale este simplitatea, construită din aur și argint, iar bijuteriile sale poartă forme ondulate și lejere.

 

Marian Nacu – creează excentricități prețioase și forme abstracte. Originalitatea sa este asemănată cu cea a lui Gaudí, propunând, prin bijuteriile sale, o invitație la imaginație.

Printre materialele pe care le folosește se numără: lapis lazuli, coral, sidef, argint.

CITEȘTE ȘI COOL HUNTING: Oscarul bijuteriilor

Expoziția „Bijuterie Contemporană” poate fi vizitată la Galeria Senso până pe 15 aprilie.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii