FacebookTwitterLinkedIn

„Din bube, mucegaiuri și noroi

Iscat-am frumuseți și prețuri noi”

(Tudor Arghezi)

Ann Carrington mi-a amintit de „Testamentul” lui Tudor Arghezi. Artista din Marea Britanie creează opere de artă modelând linguri, cuțite, furculițe, nasturi, perle sau chiar metal. Deznodământul acestor împletiri s-a văzut premiat de-a lungul anilor, expus în marile muzee ale lumii, dar și comandat de către Casa Regală a Marii Britanii.

„Îmi plac obiectele obișnuite precum cuțitele, furculițele sau sârma pentru că vin cu o istorie și cu niște asocieri pe care eu încerc să le deznod, să le analizez și să le rearanjez într-o sculptură. Îmi place să combin aceste materiale pentru a scrie o poveste prin intermediul obiectelor care în mod normal nu ar avea nimic de spus” povestește artista pentru The Royal College of Art.

Absolventă a facultății de artă, Ann Carrington s-a bucurat de premii și expuneri importante, precum Premiul pentru Sculptură Commonwealth Fellowship în 1992, în 2010 a fost invitată de către Națiunile Unite să se alăture unui proiect al cărui scop era conștientizarea problemelor prin intermediul artei, în 2016 a avut loc Retrospectiva muncii sale, la The Royal College of Art, din Londra. În urma acesteia, piesa centrală a expoziției, Devil’s Trumpet, a fost cumpărată de către Muzeul Victoria & Albert, din Londra.

Devil’s Trumpet

Acestea sunt încununate de evenimentul din 2012, Jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a, prin care s-a celebrat aniversarea a 60 de ani de domnie a Majestății Sale. Pentru această sărbătoare, lui Ann Carrington i s-a oferit plăcerea de a crea bannerul roial, pe care l-a brodat din peste jumătate de milion de nasturi aurii, întruchipând coroana regală, leul și unicornul din stema regală, pe un fundal roșu.

Citește și COOL HUNTING: Oscarul bijuteriilor