Circa 10,85% din numărul total de pagini accesate care au activat componenta euristică anti-phishing au fost pagini web care imitau interfaţa Facebook.
În prezent, fraudele pe Facebook au devenit o afacere globală, infractorii cibernetici care atacă site-ul operând într-o varietate de limbi: engleză, franceză, germană, portugheză, italiană, turcă, arabă și altele şi provenind din mai multe ţări.
Infractorii cibernetici se folosesc de conturile furate pentru a trimite mesaje spam către listele de prieteni sau pentru a publica aceste mesaje spam pe wall-urile acestora, unde pot fi văzute şi de alți utilizatori, dar şi pentru a distribui mesaje care cer altor utilizatori să le ofere ajutor financiar rapid. Conturile compromise pot fi folosite și pentru a colecta informații despre utilizatori, cu scopul de a fi folosite în viitoarele atacuri.
„Infractorii cibernetici au dezvoltat o serie de tehnici menite să convingă victimele să acceseze paginile cu conținut periculos,” avertizează Nadezhda Demidova, Web Content Analyst în cadrul Kaspersky Lab.
Aceștia trimit link-uri către paginile de phishing prin intermediul e-mail-ului, prin rețelele de socializare sau în bannere plasate pe site-uri terţe. Infractorii cibernetici își ademenesc victimele promițând „conținut interesant”. Când utilizatorii accesează link-ul, ajung pe o pagină de înregistrare falsă, care afişează un mesaj standard solicitându-le să îşi înregistreze datele pentru a putea accesa conţinutul. Dacă utilizatorii nu suspectează nimic și își introduc datele, acestea vor fi transmise imediat infractorilor cibernetici”, mai explică Nadezhda Demidova.
Experții Kaspersky Lab avertizează că în cazul în care primiți o notificare de la Facebook sau un mesaj care spune că ați putea avea contul blocat, nu vă introduceți datele într-un formular anexat sau în cadrul mesajului respectiv. Facebook nu le cere niciodată utilizatorilor să își înregistreze parola într-un e-mail sau să o trimită prin intermediul unul e-mail.