FacebookTwitterLinkedIn

Pe baza unor date oferite de o companie aflata in mijlocul unei controverse, Organizatia Mondiala a Sanatatii, împreună cu unele guverne,  au decis să modifice politicile cu privire la măsurile luate împotriva noului coronavirus, informează The Guardian.

Surgisphere, compania de analizare a datelor medicale, a furnizat date cu privire la numeroase cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19, dar până în prezent nu au fost explicate sursele sau metodologia, relatează Mediafax.

Pentru a lua măsuri de precauție, Organizația Mondială a Sănătății și guvernele din unele state au decis modificarea unor tratamente și politici legate de coronavirus din cauza datelor eronate furnizate de această companie din SUA. Situația a stârnit controverse și a generat dubii cu privire la mai multe studii efectuate de specialiști despre infecția cu coronavirus.

Investigația efectuată de catre jurnalistii  de la The Guardian a scos la iveală că firma Surgisphere are, printre angajați, un scriitor de literatură științifico-fantastică și un model pentru conținut destinat adulților. Compania de analizare a datelor medicale a furnizat, de la declanșarea pandemiei, informații pentru întocmirea a numeroase studii. Reprezentanții Surgisphere susțin că datele au fost obținute de la peste o mie de spitale din întreaga lume. Astfel, ei le-au folosit ca bază pentru mai multe articole stiințifice.

Sapan Desai, directorul companiei, figurează în trei procese de malpraxis medical care nu sunt legate de baza de date a Surgisphere. Deși această companie pretinde că deține cea mai mare bază de date de la numeroase spitale, nu are aproape deloc prezență online. Pe pagina de LinkedIn a companiei apăreau șase angajați săptămâna trecută, iar miercuri apăreau doar trei.

Articolele științifice publicate au determinat modificarea politicilor de acționare împotriva coronavirusului în țări latino-americane. Această veste despre compania Surgisphere a determinat OMS și multe institute de cercetare să oprească testarea medicamentului hidroxiclorochină. Cu toate acestea, OMS a regândit situația și a decis miercuri reluarea testării după ce comisia proprie de monitorizare a siguranței datelor și-a dat aprobarea.

Publicații precum New England Journal of Medicine și The Lancet au publicat studii bazate pe datele provenite de la această companie de furnizare a datelor medicale. Autoritățile au luat atitudine și au comandat un audit independent asupra validității și provenienței datelor.