Cautare
, Staff

Industrie |
|

Contracţie puternică în industrie, în decembrie 2017

În luna decembrie, activitatea din industrie a căzut puternic, arată Barometrul industrial pentru decembrie 2017, realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management. În plus, creşterea s-a oprit şi activitatea a intrat în zona de contracţie.
euro_bani_money_curs_valutar

„S-a întâmplat la fel ca la sfârşitul anului 2015 şi 2016. Dacă modelul se păstrează, în lunile ianuarie şi februarie 2018, industria va rămâne în faza de contracţie, urmând, probabil, să recupereze ulterior. Totuşi, managerii sunt optimişti, iar aşteptările pentru următoarele 6 luni au crescut, în pofida activităţii slabe”, se mai scrie în Barometrul Industrial.

În fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Eşantionul cuprinde 344 de firme industriale, reprezentative la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Pentru decembrie, datele au fost culese, prin interviuri directe cu managerii firmelor, în intervalul 17-19 ianuarie 2018.

Volumul producției și comenzile s-au redus puternic

Volumul producţiei a scăzut în decembrie la 44 de puncte, de la 62 în noiembrie, respectiv a intrat în contracție.

Stocurile, aproape constant subdimensionate, au scăzut de la 45 în noiembrie la 42 în decembrie.

Rata de reumplere a stocurilor cu bunuri şi materii prime este sensibil mai mică decât rata de golire”, se precizează în Barometrul Industrial.

Comenzile noi s-au redus dramatic, de la 61 la 41, în decurs de numai 30 de zile. Scăderea este cu mult sub media din restul anului, de 56 de puncte, fără luna decembrie.

Comenzile pentru export au scăzut şi ele de la 65 la 53, dar au rămas în zona de creştere.

Luna decembrie şi primele luni ale anului nu favorizează exporturile şi implicit afectează creşterea întregii industrii. Importurile de materii prime urmează de regulă o traiectorie similară cu cea a exporturilor. Când cade exportul scade şi importul, dar nu în aceeaşi măsură”, se subliniază în Barometrul Industrial.

La nivelul importurilor amplitudinea mişcărilor este mai mică. În decembrie faţă de noiembrie, importurile au scăzut cu 8 puncte, iar exporturile au avut o cădere de 12 puncte.

Costurile de producție s-au redus

Numărul angajaţilor a rămas în echilibru, la un index de 48 de puncte, în apropierea pragului de 50, care separă creşterea de contracţie.

Oscilaţiile sunt mici, ceea ce înseamnă că industria nu angajează, dar nici nu disponibilizează în proporţii semnificative”, se explică în studiul citat.

Costurile de producţie au dat înapoi în decembrie cu 4 puncte, de la 72 la 68, pe fondul reducerii puternice a activităţii.

„Totuşi indexul rămâne peste media anului, fără luna decembrie. De fapt, costurile au scăzut mult mai puţin decât a scăzut activitatea. Elasticitatea mai redusă a costurilor se explică, probabil, prin creşterea puternică a preţului pentru energie, care, potrivit OPCOM, a atins nivelul cel mai ridicat din ultimii 5 ani”, se detaliază în Barometrul realizat de IRSOP şi SNSPA.

Preţurile încasate de firme au crescut de la 56 la 60, probabil, pe fondul ajustărilor operate pentru acoperirea costurilor de producţie.

Această creştere reprezintă un semn bun pentru firme”, se mai scrie în studiul citat.

Managerii sunt mai optimiști

Indexul de optimism al managerilor a crescut semnificativ, de la 63 în noiembrie la 67 în decembrie. Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare.

„La prima vedere ar putea să pară bizar. Activitatea scade dramatic, în schimb, creşte încrederea managerilor în performanţa viitoare. Totuşi, pentru noi care măsurăm aceşti indicatori de 3 ani, corelaţia nu e o surpriză. De fiecare dată când performanţa scade, încrederea managerilor tinde să crească. Există două explicaţii probabile. Pe de o parte, încrederea se bazează pe informaţiile şi certitudinile pe care la au managerii în legătură cu nivelul comenzilor şi al activităţii în lunile viitoare. Pe de altă parte, creşterea încrederii, când lucrurile merg prost, poate fi şi o reacţie psihologică de anulare mentală a dificultăţilor, pentru restabilirea confortului subiectiv”, se subliniază în Barometrul Industrial.

În plus, realizatorii studiului iau în calcul ca ambele explicații să acționeze și concomitent.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii