FacebookTwitterLinkedIn

De meserie este inginer TCM, însă a făcut aproape de toate la viaţa lui. A intrat în afaceri în primii ani de după 1990 mai mult din disperare, pentru că fabrica din Buzău la care lucra nu mai mergea. Trebuia să facă ceva. A început cu vânzarea de căruţe, deşi nu se vedea mare constructor de atelaje, după cum îi place să spună. A fost mai degrabă o oportunitate, care i-a adus la acea vreme mulţi bani lichizi. Mai târziu s-a apucat să facă şi tractoare, în colaborare cu unul dintre cei mai mari producători din lume, Landini. Apucând pe acest drum, a fost interesat la un moment dat chiar de Tractorul Braşov.

Nu a avut succes însă cu tractoarele, dar a dat lovitura cu echipamentele pentru tratarea apei, devenind cel mai mare producător local şi un jucător de temut la nivel internaţional, Romet fiind curtată de companii de renume din afară. În cei 20 de ani de muncă, Toma a pus pe picioare un holding cu afaceri de aproximativ 200 milioane de euro, cu opt companii care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum echipamente pentru industria apei, industria energetică sau pentru irigaţii. Crescut la ţară, nu a putut sta deoparte însă de agricultură. În prezent, lucrează circa 8.000 de hectare de teren cultivat cu plante tehnice, iar mai nou vrea să crească şi animale, urmând ca în timp să facă şi procesare, poate chiar să apeleze la fonduri europene nerambursabile, practic să închidă cercul.

Anul 2010 a debutat cu o tranzacţie, de altfel primul exit din istoria holdingului. Toma a vândut turcilor de la Superlit  participaţia de 40% de la fabrica de ţevi, inaugurată în 2008 în urma unei investiţii de zece milioane de euro. Partenerii turci deţineau anterior 60% din afacere. Toma a obţinut o sumă importantă, despre care nu vrea să dea însă detalii. Şi-a dat seama că îi este greu să nu fie acţionar majoritar, dar nici nu vroia să mai investească. Şi asta în condiţiile în care grupul turc viza până la sfârşitul anului dublarea capacităţii de producţie a fabricii de la Buzău.

Tot în acest an, a mai dat o lovitură, de data asta mai mult de imagine. Livrează stingătoare de incendii pentru maşinile fabricate în Germania de Daimler AG, producătorul mărcii Mercedes. Dincolo de cifre, important este potenţialul, spune Toma, care speră să intre astfel „în cărţi peste tot“, să fie în vizorul marilor constructori mondiali de autoturisme şi, de ce nu, al celor locali.  Parteneriatul cu turcii nu este însă singurul cu o firmă din afară. În urmă cu doi ani, Toma a realizat un joint-venture cu Shari Arison, cea mai bogată femeie din Orientul Mijlociu. La acea vreme, a anunţat proiectul Romiya, creat pentru eliminarea pierderilor de apă din reţelele urbane şi care presupunea o investiţie de aproximativ un miliard de dolari. Nu au renunţat la idee, chiar dacă birocraţia din România le-a întârziat oarecum planurile. În acest moment, se află abia în faza studiilor de fezabilitate. Principalul business al grupului din Buzău constituie echipamentele pentru tratarea apei, cu o pondere de peste 60% în veniturile pe partea industrială. Dacă până în prezent Toma se uita mai mult spre piaţa internă, acum simte că a venit momentul „să depăşească condiţia de jucător naţional şi să devină internaţional“. Toma nu scapă din vedere piaţa internă, pentru că nu vrea cu niciun chip să piardă oportunităţile de aici. Mai nou, energia eoliană pare să capteze atenţia investitorului.