Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

500 miliardari |
|

Constantin Pănescu – 500 Miliardari Ediția 2011

Nume: Constantin Pănescu Avere: 15-16 milioane de euro Varsta: 52 de ani Resedinta: Argeș Domeniu/Companie: Industrie, comerț, servicii  

Criza le-a lovit afacerile și profiturile, însă nu atât de puternic încât să-i descurajeze să mai facă investiții. Nu vorbim însă și de investiții pe bursă. Pentru Constantin Pănescu, omul care controlează cu o mână de fier afacerile grupului Alcadibo, cei trei ani de cădere a economiei nu au fost decât un argument în sprijinul ideii că doar investiţiile pot reprezenta calea ieşirii din criză.

În ultimii trei ani, seriozitatea, menţinerea contactelor pe pieţele de desfacere, creşterea calităţii produselor şi mai ales îmbunătăţirea productivităţii au fost, pentru omul de afaceri piteştean, mai importante decât profiturile.Şi aparent paradoxal – tocmai pentru că profiturile nu au fost obiectivul principal – rezultatul acestor preocupări s-a văzut exact în conturile de profit şi pierdere. Cu plus. Cel puţin asta reiese din rezultatele companiilor din grup, care deşi au înregistrat cifre de afaceri în scădere, au reuşit să obţină profituri în creştere. Un bun exemplu în acest sens este Selca SA, tranzacţionată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul SELC. Astfel, cifra de afaceri a companiei a scăzut de la 16 milioane de lei, în 2009, la 14 milioane de lei, în 2010, însă profiturile au crescut de mai bine de trei ori, de la 0,22 de milioane de lei la 0,77 de milioane de lei. Cifre mici în termeni absoluţi, care reflectă realitatea unui an deosebit de greu pentru piaţa construcţiilor, în care compania activează.

Aceeaşi evoluţie se vede şi în rezultatele financiare ale Metabet SA, companie care produce confecţii metalice folosite în construcţii. Metabet este de departe şi cea mai importantă companie din grup, pentru că cifra sa de afaceri reprezintă aproximativ 60% din cea a grupului. Astfel, dacă în 2009 compania avea o cifră de afaceri de 19,8 milioane de lei şi un profit de 2,3 milioane de lei, la finele lui 2010, cifra de afaceri a scăzut la aproximativ 16,8 milioane de lei, dar profitul a crescut la 2,9 milioane.„Începând cu anul 2010 am demarat investiţii în utilaje, am făcut proiecte, iar de la începutul acestui an lucrăm la implementarea unei noi linii şi a unei noi tehnologii de producţie“, vorbeşte fiul antreprenorului, Cătălin Pănescu, director general al companiei Metabet, despre „măsurile anti-criză“ luate. Investiţia în valoare de 5 milioane de euro a fost finanţată în proporţie de 50% din fonduri europene. Cealaltă jumătate a reprezentat aportul propriu al companiei – surse proprii, dar şi credite bancare.

Punctul forte al acestei noi capacităţi de producţie este linia de fabricaţie a traverselor de cale ferată. De altfel, aceasta a şi costat 4 milioane de euro, dintr-un total al investiţiei de 5 milioane de euro. Noua tehnologie va permite însă scurtarea timpilor de producţie, iar produsele vor deveni astfel mult mai competitive în comparaţie cu cele ale concurenţei. Se justifică însă o astfel de investiţie într-un moment dificil, în care piaţa construcţiilor, şi mai ales cea a infrastructurii feroviare, este în plină cădere?„Da“, spune hotărât directorul general al Metabet. Iar completarea vine din partea fratelui său, Bogdan Pănescu, care ocupă funcţia de director comercial în aceeaşi companie: „Transportul feroviar, atât cel de călători, cât mai ales cel de mărfuri, nu poate dispărea. Dimpotrivă, dacă ne uităm în Europa, acest tip de transport este extrem de important. Şi dacă ne gândim că în România infrastructura feroviară este la pământ, şi trebuie practic reconstruită, nu este loc decât pentru creşteri“, spune acesta încrezător.

Pentru 2011, Metabet şi-a bugetat o cifră de afaceri în scădere, similară celei din 2008, de aproximativ 14 milioane de euro. Pentru acest an, acţionarii au estimat un profit de două milioane euro. O estimare prudentă! O atitudine care se regăseşte şi în investiţiile pe care le fac pe bursă cei doi reprezentanţi ai noii generaţii de lideri din familia Pănescu. „Am în portofoliu ceva SIF-uri, din care o parte luate înainte de criză. Am mai cumpărat între timp, iar piaţa şi-a mai revenit… dar nu suficient încât să mă determine să mai investesc alţi bani“, dezvăluie, cu oarece năduf, Cătălin Pănescu, partea neplăcută a experienţei sale de „investitor la bursă“.Şi în ciuda faptului că este mai mic şi se declară mai „deschis la asumarea de riscuri“, nici fratele său – Bogdan Pănescu – nu este dispus să mai cumpere. „Perspectivele pieţelor financiare din întreaga lume sunt încă prea sumbre“, spunea fiul cel mic al omului de afaceri piteştean, cu circa două luni înainte ca informaţiile venite începând cu luna august – cu privire la down-grade-ul SUA şi reducerea ratingului băncilor franceze – să lovească din plin piaţa de la Bucureşti.

Prin urmare, perspectiva negativă cu privire la pieţele financiare internaţionale – şi deci cu atât mai negativă cu privire la cea de la Bucureşti (care „este o piaţă făcută numai de speculatori“ – după cum spun la unison Cătălin şi Bogdan Pănescu) – a şi devenit realitate. Şi chiar dacă nu au mai pierdut bani, nu se bucură că au avut inspiraţia de a mai investi. Dimpotrivă! Motivul de supărare fiind dat de faptul că, în ultimii doi ani, încăpăţânarea economiei – de a nu-şi reveni, şi a bursei – de a nu se încadra pe un trend ascendent hotărât… le-a stricat planurile. Planuri care, la finele anului 2010, prevedeau listarea Metabet.

Până la venirea unor vremuri mai bune pentru piaţa de capital, cei trei oameni de afaceri (tată şi fii) lucrează din greu la podul de peste Dunăre, la care firma argeşeană reface partea de cale ferată, de peste podul prieteniei. Valoarea contractului este de 3.800.000 de lei. Iar omul de afaceri piteştean îşi doreşte şi contractele de modernizare a trei staţii de cale ferată, doar că, deocamdată, licitaţia pentru atribuire este blocată, fiind contestată de firmele participante.

Vezi care era averea lui Constantin Pănescu în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii