FacebookTwitterLinkedIn

Când îl întrebi pe Constantin Isvoranu cum a reuşit să îşi crească businessurile din construcţii şi transporturi, două domenii serios afectate de criză, răspunsul vine prompt: „Am pus accent pe profesionalism“. Proprietarul companiei Alpha Construct Sistem recunoaşte că şi anul trecut a fost unul dificil, dar printr-o strategie bine pusă la punct de diminuare a costurilor, rentabilizare şi management performant, compania pe care o deţine a reuşit să crească. Investiţiile din anii trecuţi de aproape 10 milioane de euro şi-au spus cuvântul. Cifra de afaceri a companiei a urcat cu 60%, de la 13,37 milioane de euro în 2009 la 21,5 milioane de euro în 2010.

Ce-i drept, Constantin Isvoranu recunoaşte că a lucrat mai mult cu statul în contractele pe care le-a avut. Potrivit Serviciului de Licitaţii şi Achiziţii Publice, în octombrie anul trecut, firma lui Isvoranu a obţinut 12,5 milioane de lei pentru reabilitatea unor parcări şi alei din municipiul Drobeta-Turnu Severin. Cu profitul însă a fost mai greu, acesta situându-se în jurul a două milioane de euro, după cum declară omul de afaceri. Acesta a fost tras în jos de lipsa de lichidităţi din piaţă, dar şi de încasările greoaie de la clienţi.

Pentru a face faţă situaţiei economice dificile, Constantin Isvoranu a decis să se concentreze mai mult pe partea de construcţii decât pe cea de transporturi călători. „N-a mai fost rentabil“, spune milionarul, care mai deţine acum o flotă de 50 de autobuze şi pe care, în mare parte, le foloseşte tot pe partea de construcţii.Cum însă acest sector este unul sezonier, Constantin Isvoranu are planuri mari de a se dezvolta şi pe piaţa energiei regenerabile, prin construirea a patru microhidrocentrale în judeţul Caraş-Severin, cu o putere totală de 10 MW. „În toamnă intenţionez să dau drumul la două dintre ele“, spune Isvoranu, chiar dacă investiţiile sunt destul de costisitoare. Pentru fiecare MW are nevoie de un milion de euro.

A ales să investească în sectorul energetic pentru că obiectul de activitate este apropiat de cel al construcţiilor, deşi recunoaşte că şi agricultura are un mare potenţial. Însă în acest domeniu i se pare foarte greu de realizat partea de comasare a terenurilor agricole. În imobiliare însă, Isvoranu nu intenţionează să investească, cel puţin deocamdată. Dezvăluie că are ridicat un bloc la roşu în Drobeta-Turnu Severin (4.000 de metri pătraţi construiţi), dar unde nu a vândut nimic până acum din cauza preţurilor reduse.

Pasionat de natură, Constantin Isvoranu tocmai îşi programase spre seară (era la mijlocul lunii august) o ieşire cu prietenii în Munţii Mehedinţiului, pe traseul Godeanu – Izvoarele Cernei. „Plecăm cu ATV-urile. N-aş putea să bat acele locuri cu piciorul“, spune milionarul.

Vezi care era averea lui Constantin Isvoranu în 2010