Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

500 miliardari |
|

Constantin Comănescu – 500 Miliardari Ediția 2011

Nume: Constantin Comănescu Avere: 16-17 milioane de euro Varsta: 51 de ani Resedinta: Iași Domeniu/Companie: Colectare fier vechi, construcții, imobiliare  

Oamenii de afaceri stârnesc controverse. Dar ce faci atunci când ele sunt întemeiate? Este supranumit „regele fierului vechi din Iaşi“ – de fapt este cam primul jucător de pe piaţa fierului vechi –, dar spune că nu îi place această titulatură. Preferă să fie cunoscut prin toate businessurile pe care le derulează. Şi nu sunt puţine.

Grupul de firme Pieta cuprinde peste zece firme cu afaceri în domenii diverse, precum construcţii, colectare deşeuri, protecţie şi pază, prelucrarea lemnului sau chiar viticultură. Dar, de departe, cele mai mari afaceri sunt derulate prin intermediul Remat, o societate de recuperare a deşeurilor şi resturilor metalice. Compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 35 de milioane de euro, o creştere cu 10 milioane de euro comparativ cu rezultatul din 2009.

Cumulat, firmele lui Comănescu au ajuns la un rulaj de aproximativ 55 de milioane de euro în 2010, în creştere uşoară comparativ cu încasările din anul anterior. Recuperarea deşeurilor metalice este un domeniu pe care îl cunoaşte încă din copilărie: dinainte de Revoluţie, când trebuia să colecteze fier vechi pentru a-l duce la reciclare. Dar când a terminat Facultatea de Hidrotehnică (precum şi cea de Contabilitate, despre care spune Coşmănescu că îi este mult mai utilă acum în afaceri) nu şi-a închipuit că va găsi nişa potrivită pentru a face avere. De la colectarea de fier vechi, Comănescu a trecut şi la achiziţia de sere şi podgorii, cele mai importante fiind serele Dancu, care se întind pe o suprafaţă de 40 de hectare, şi Vinifruct Copou, care a adus în portofoliul său circa 66 de hectare de vie.

În momentul în care a intrat în afacerea Remat, prin ’92, s-a gândit la cei doi băieţi ai săi: „gemeni, născuţi la diferenţă de cinci minute“. A vrut să le lase o moştenire considerabilă. Chiar şi acum, când cei doi sunt la facultate, încearcă să îi ajute cu bani. Fără succes, însă. „M-au refuzat. Vor să fie pe picioarele lor“, spune Comănescu. Aşa că şi-au găsit pasiunea în domeniul auto – de altfel şi Facultatea de Mecanică a fost aleasă în concordanţă cu pasiunea. „Ştiu să desfacă şi să facă o maşină la loc. Nu duc lipsă de nimic“, povesteşte afaceristul ieşean, cu mândria părintelui care are tot ce îşi poate dori.

În afaceri însă, Comănescu este un om destul de controversat. Poate de aceea încearcă pe cât poate să se ţină departe de ochii publicului. Cel mai mare scandal în care a fost implicat datează din 2001, când Pieta a fost acuzată că a deversat substanţe otrăvitoare în râul Siret. Se pare că, în acel moment, peste 30 de persoane au ajuns la spital după ce au consumat peşte otrăvit. Ancheta Parchetului a găsit o singură persoană vinovată, care de altfel a fost arestată. Lui Comănescu i-a trecut glonţul pe la ureche, dar a ieşit cu bine din acest scandal.

În 2011, numele afaceristului din Iaşi s-a regăsit într-un nou scandal. Presa locală scria recent despre faptul că omul de afaceri ar putea să dea înapoi banii pe care i-a primit pentru executarea unei lucrări din simplul motiv că aceasta a fost realizată într-un mod defectuos. A primit 3,2 milioane de lei (aproximativ 750.000 de euro) pentru a a supraînălţa şi consolida digul din zona râului Prut pe o distanţă de câţiva kilometri, distrus în urma inundaţiilor din 2008. Astfel, firma Com-Beton SA ar putea să fie nevoită să returneze toţi banii încasaţi, după ce comisia mixtă constituită de prefectul judeţului a constatat mai multe nereguli la lucrarea făcută. Digul ar fi trebuit consolidat pe o distanţă de 11,3 kilometri, pe patru sectoare diferite.Pe o bună bucată din aceste sectoare lucrările au fost făcute prost, oamenii fiind în pericol în cazul unor inundaţii. Aşa că, deşi se recomandă un familist convins, Comănescu ar trebui să acorde mai multă atenţie şi semenilor săi.

Vezi care era averea lui Constantin Comănescu în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii