FacebookTwitterLinkedIn
În urma reuniunii miniștrilor europeni ai muncii și politicilor sociale s-a dat undă verde pentru începerea negocierilor pentru introducerea salariului minim european, potrivit La Stampa, citat de Rador.

„O remunerație echitabilă care să garanteze un nivel de trai decent este unul dintre principiile pilonului european al drepturilor sociale – scrie Consiliul într-o notă.

Acest proiect de lege stabilește un cadru pentru promovarea unor niveluri adecvate ale salariilor minime legale, promovarea negocierilor colective privind fixarea și îmbunătățirea accesului efectiv la protecția salariului minim pentru acei lucrători care au dreptul la un salariu minim.
„Miniștrii au convenit că țările ar trebui să promoveze consolidarea capacității partenerilor sociali de a se angaja în negocieri colective. Atunci când acoperirea lor în negocierile colective este mai mică de 70%, ar trebui să stabilească şi un plan de acțiune pentru promovarea negocierilor colective. Directiva UE pentru introducerea salariului minim oferă un răspuns puternic la două fenomene care caracterizează piața muncii: dumpingul salarial și prezența multor lucrători săraci, care marchează din păcate şi piața muncii din Italia”, a declarat Andrea Orlando, ministrul Muncii al Italiei.