Cautare
, Staff

Evenimente |
|

Consiliul UE a aprobat abordarea generală parțială pe Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEG)

Consiliul UE a aprobat astăzi poziția sa (abordare generală parțială) privind Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEG).
Foto 1 EPSCO_15.03

Fondul este destinat sprijinirii Statelor Membre în care apar evenimente majore de restructurare neașteptate, ca urmare a provocărilor legate de globalizare. Printre acestea se numără schimbările în modelele comerțului mondial, litigiile comerciale, crizele financiare sau economice ori tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon.

În așteptarea unor progrese suplimentare cu privire la următorul Cadru Financiar Multianual (CFM), acordul de astăzi nu acoperă aspectele sau dispozițiile bugetare de natură orizontală.

“FEG s-a dovedit a fi un instrument important pentru a permite Uniunii să sprijine statele membre în gestionarea situațiilor neprevăzute pe piața muncii. Dorim ca fondul să continue să ofere finanțare pentru îmbunătățirea competențelor și a capacității de angajare a lucrătorilor care și-au pierdut locurile de muncă din întreaga UE” – Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale din România.

Printre noile elemente ale propunerii se numără:

  • un prag mai mic de 250 de lucrători concediați pentru ca un caz să fie eligibil;
  • un domeniu de aplicare extins și includerea unor motive suplimentare pentru ca restructurarea să fie eligibilă pentru finanțare;
  • alinierea ratei de cofinanțare la cea mai ridicată rată de cofinanțare FSE + pentru un anumit Stat Membru, dar nu mai mică de 60%.

Poziția Consiliului prevede alinierea perioadei de funcționare a FEG la perioada de aplicare a CFM, de la 1 ianuarie 2021 până la 31 decembrie 2027. De asemenea, aduce schimbări importante în relațiile comerciale ale UE și în componența pieței interne în ceea ce privește provocările legate de globalizare, care pot genera evenimente majore și neașteptate de restructurare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii