Cautare
, Staff

SmallBusiness |
|

Consiliul pentru IMM-uri: Impactul instabilității politice ar putea fi de 2 miliarde de euro

Instabilitatea politică ar putea genera pierderi de două miliarde de euro, până la finalul anului, din cauza creșterii dobânzilor și a costurilor de împrumut ale statului, precum și din cauza majorării costurilor pentru produsele importate, a spus Florin Jianu (foto), președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) și fost ministru pentru Mediul de Afaceri, prezentând calculele Consiliului.
Florin Jianu

Calculul pe care noi l-am făcut având în vedere creșterea dobânzilor și a costurilor de împrumut ale statului, creșterea costurilor pe produsele importate duc la un cost total până la sfârșitul anului de aproximativ două miliarde de euro. Vă fac numai o radiografie a ceea ce înseamnă diferența de curs valutar și implicațiile pe importuri. Importurile trimestriale sunt în jur de 20,8 miliarde de euro, atât au fost pe primul trimestru, iar, dacă ne uităm la o diferență a cursului valutar de la 4,55 lei/euro la 4,59 lei, avem 20 de milioane de euro, strict de-aici”, a explicat Florin Jianu.

La pierderea de două miliarde de euro, reprezentanții Consiliului n-au luat în calcul fondurile europene, în condițiile în care în programul de guvernare era prevăzut ca până la finalul anului să fie atrase 4,6 miliarde de euro.

Foarte probabil, la sfârșitul anului, vom avea mai mult de 80% neabsorbiți. Trebuie să facem diferența, nu avem exact datele cât sunt plăți directe pe agricultură, pentru că ele o să intre în acest calcul de 4,6 miliarde de euro, dar se scad. Cred că acelea vor fi singurele sume atrase în acest an. Suntem deja la jumătatea anului și nu avem acreditate autoritățile de management, nu sunt semnate contractele”, a adăugat Jianu.

Ovidiu Nicolescu, președintele de onoare al CNIPMMR, a completat că la pierderea rezultată din neîncasarea fondurilor europene se adaugă faptul că bugetul nu va avea încasări de impozite și contribuții generate de aceste fonduri.

Jianu a mai trecut la efectele negative ale instabilității politice instabilitatea pentru contractele încheiate de antreprenori, care sunt nevoiți să își ia o marjă de siguranță pentru prețurile pe care le fixează, creșterea poverii creditelor în euro și scăderea investițiilor din partea statului. De asemenea, la nivelul întregii societăți, deprecierea poate duce la o scădere a consumului și, implicit, la o scădere a încasărilor bugetare din impozite indirecte sau la o creștere a costului vieții.

În plus, reprezentanții CNIPMMR consideră că recenta moțiune de cenzură a dus la amânarea unor măsuri care trebuiau puse în aplicare pentru mediul de afaceri și, în special pentru IMM-uri, rezultatul fiind afectarea gravă a mediului de afaceri și a antreprenorilor români.

Dintre măsurile rămase neimplementate sau blocate și pentru care nu există un orizont de timp rezonabil pentru a fi puse în practică în acest an, CNIPMMR consideră drept printre cele mai importante: Legea prevenției, al cărei termen de realizare a fost depășit; Programul de susținere a internaționalizării, aprobat prin OUG nr. 8/2017 privind Programul de susținere a internaționalizării operatorilor economici români, care nu are norme de implementare elaborate și aprobate.

De asemenea, autoritățile nu acordat încă ajutoare de stat de 500 de milioane de euro, al căror termen era 31 martie 2017, dar schemele nu au fost încă redactate. În plus, Codul Economic al României trebuia să intre în dezbatere cu mediul de afaceri din aprilie, dar proiectul de lege nici nu a fost elaborat.

Și înființarea liceelor de antreprenoriat este întârziată, nefiind stabilit niciun termen de începere a programului. Iar Legea nr. 233/2016 privind parteneriatul public-privat nu poate fi aplicată, deoarece nu are încă norme de aplicare, deși termenului pentru elaborarea normelor era 25 martie 2017.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii