FacebookTwitterLinkedIn

Consiliul European a anunţat că “a primit în mod oficial notificări de aprobare din partea tuturor celor 27 de state, ceea ce permite Comisiei să se împrumute în numele UE pe pieţele de capital”, a anunţat luni seara Consiliul European, potrivit Agerpres.

În total, 672 de miliarde de euro în subvenţii şi împrumuturi vor fi acordate ţărilor membre ca parte a unui plan global de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro. Acest plan este finanţat printr-un recurs comun la împrumuturi.

“Concret, Comisia lansează procesul de emitere a datoriilor pe 1 iunie prin reunirea marilor bănci internaţionale şi europene, iar emiterea de titluri de valoare va avea loc în această lună”, a declarat secretarul de stat francez responsabil cu afacerile europene, Clément Beaune, într-un interviu pentru publicaţia Les Echos. Suma primei emisiuni de datorii europene va fi “în jur de 10 miliarde de euro”, a adăugat oficialul francez, care a dat asigurări că “apetitul pieţei ar trebui să fie foarte mare, iar ratele dobânzilor foarte favorabile”.

Primele plăţi, care urmează să finanţeze proiecte de investiţii în tranziţia verde şi digitală, sunt programate pentru luna iulie. Acestea vor fi prefinanţări reprezentând 13% din totalul subvenţiilor. Plăţile vor fi eşalonate pe mai mulţi ani.

Statele membre UE au început să trimită la Bruxelles planurile naţionale de investiţii asociate reformelor structurale la sfârşitul lunii aprilie, pentru a solicita finanţări.

Un total de 22 dintre cele 27 de state membre au transmis deja Comisiei Europene planurile elaborate. Comisia Europeană are la dispoziţie două luni pentru a le examina şi a le aproba. Consiliul European va avea apoi o lună la dispoziţie pentru a da undă verde.

Spania şi Italia urmează să fie principalele state beneficiare, cu aproximativ 70 de miliarde de euro fiecare, urmate de Franţa, cu circa 40 de miliarde de euro.

Banii ar urma să fie folosiţi pentru finanţarea renovării termice a clădirilor, în proiecte feroviare, staţii de încărcare pentru vehicule electrice, reţele de telecomunicaţii de mare viteză și infrastructuri de stocare a datelor.